Optimistische Nationale Bank verwacht groei van 1,7 procent in 2017 en 2018

De Nationale Bank verwacht een economische groei van 1,7 procent dit jaar en in 2018. De prognoses worden daarmee iets naar boven bijgesteld. De arbeidsmarkt doet het "zeer goed", stelt de Nationale Bank.

Een half jaar geleden verwachtte de Nationale Bank nog 1,6 procent groei voor 2017 en 2018. "2017 mag als een goed jaar bestempeld worden voor de Belgische economie", zei gouverneur Jan Smets bij de voorstelling van de najaarsprognoses.

"De economische groei was sterker dan we voorzien hadden", aldus de centrale bankier. "We zien dat de groei meer en meer gesteund wordt door de binnenlandse dynamiek en ook dat ze rijk is aan jobs." Smets wijst onder meer naar de taxshift als reden voor de goede cijfers. Dat is de de belastinghervorming die de regering-Michel heeft doorgevoerd om de lasten op arbeid te verlagen en de koopkracht voor werknemers te verhogen.

In 2016 was er 1,5 procent groei. Voor 2019 gaat de Nationale Bank uit van 1,6 procent groei, tegenover 1,5 procent bij de voorgaande prognose. De groei blijft de komende jaren op peil en zwakt nadien wat af, luidt het.

69.000 nieuwe banen dit jaar

De groei vertaalt zich dus ook in de jobcreatie. "De arbeidsmarkt deed het heel goed in 2017, veel beter dan verwacht. We denken dat we een nettocreatie van 69.000 jobs zullen zien." Dat cijfer zou wel afzwakken de jaren nadien, tot 54.000 banen in 2018. Over de periode 2014-2020 ziet de Nationale Bank een groei met 309.000 banen. Daarvan kwamen er bijna 190.000 bij in de periode tot nu (2014-2017). Het gaat om het aantal banen uitgedrukt in aantal personen.

Een opvallende tendens is dat mensen langer werken. Meer dan 1 op de 2  55-plussers is nu nog aan de slag. "De pensioenhervorming en het inperken van het vervroegde pensioen hebben daar duidelijk een zeer grote rol in gespeeld", aldus Smets.

Voorts verwacht de Nationale bank een begrotingstekort dit jaar van 1,2
procent. Tot nu toe ging de bank uit van 2 procent tekort.   

De cijfers tonen aan dat  we de economische groei maximaal omzetten in nieuwe jobs, reageert minister van Werk Kris Peeters (CD&V) op Twitter. Ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt vindt de uitslag een "bemoedigende analyse". 

Meest gelezen