Ophef over uitspraak Pascal Smet: "Ik vergelijk Brussel heel vaak met een hoer"

"Ik vergelijk Brussel erg vaak met een hoer: geil en lelijk tegelijk." Die woorden komen van Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). Andere Brusselse politici reageren erg misnoegd. Smet heeft zich intussen geëxcuseerd.

Smet deed zijn uitspraak tijdens een podcast van het politieke magazine Politico, over hoe de Europese hoofdstad kan verbeterd worden. De minister zei letterlijk: "Ik vergelijk Brussel heel vaak met een hoer, een prostituee. Want ze is mooi en erg geil en tegelijk kan ze lelijk zijn. Brussel is aantrekkelijk en tegelijk onaantrekkelijk. [...] Het is een dubbele stad. Brussel geeft zichzelf niet gemakkelijk. Maar eens je er verliefd op bent, blijf je verliefd."

Niet bepaald subtiele termen. En dat tot ergernis van andere Brusselse politici. Arnaud Verstraete (Groen) verwacht naar eigen zeggen "meer waardigheid". "Noch Brusselaars, noch mensen in de prostitutie hebben hier een boodschap aan." MR-parlementslid Viviane Teitelbaum vindt zonder meer dat Pascal Smet ontslag moet nemen. Ook premier Charles Michel noemt "het misprijzen en de beledigingen" onaanvaardbaar en vraagt respect.

Smet heeft zich intussen geëxcuseerd via Twitter. "Mijn vergelijking was ongepast en daarvoor excuseer ik me. Wie mij kent weet dat ik een eindeloze liefde voor mijn Brussel, mijn stad, koester."

Meest gelezen