© Jonas Gilles/Reporters

Beste Bart De Wever, je "war on drugs" is als rijden op een dood paard

De "Pano"-reportage over drugs in Antwerpen lokt debat uit. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) voert een "war on drugs", maar dat heeft volgens internationale studies een omgekeerd effect, zegt straathoekwerker Joost Bonte. "Kies een ander paard."

opinie
Joost Bonte
Joost Bonte is coördinator van alle straathoekwerkprojecten in West- en Oost-Vlaanderen

Uit de reportage bleek dat de cocaïnehandel nog nooit zo gefloreerd heeft als nu, dat er nog nooit zoveel geld en middelen in omgegaan zijn, dat het aan de oorsprong ligt van heel wat sociale drama’s in gezinnen, dat havenarbeiders en politiebeambten mee aan de vetpot zitten, dat het de reden is voor geweld tegen politie en afrekeningen op straat en dat kinderen er op jonge leeftijd mee ingezogen worden.

Het antwoord van burgemeester De Wever was: nog meer inzetten op repressie en ‘war on drugs’.

Intussen blijkt uit internationaal onderzoek dat de escalatie van drugs en de daarmee gerelateerde criminaliteit het gevolg zijn van die ‘war on drugs’.

Wetenschappers, onderzoekers, veldwerkers, geneesheren, politieagenten, economen pleiten dan ook voor een regularisering, decriminalisering en legalisering van drugs. Tegenstanders hiervan zetten dan de poorten van de hel open door te zeggen dat kinderen heroïne zullen kunnen kopen in de supermarkt.

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de escalatie van drugs en de daarmee gerelateerde criminaliteit het gevolg zijn van de ‘war on drugs’.

Het spoor van de ‘war on drugs’ doet me  steevast denken aan een wijsheid van de Dakota-indianen: ‘Riding a dead horse?’ ‘Dismount!’. Simpel, als het niet werkt, stop ermee.

Wat zien we echter gebeuren binnen ons drugbeleid:

- er worden meer en sterkere zwepen gekocht om het dode paard vooruit te jagen;

- er worden nieuw jockeys op het dode paard gezet;

- er wordt een commissie aangesteld om het dode paard te onderzoeken;

- er wordt over de grenzen gekeken om te zien hoe ze daar op dode paarden rijden;

- er worden systemen gezocht om dode paarden weer levend te verklaren;

- er worden extra middelen voorzien om het dode paard beter te laten presteren;

- er worden veel dode paarden bijeengebracht in de veronderstelling dat er toch één tot leven zal komen.

Als we sociale drama’s willen vermijden, moorden willen voorkomen, omkoping en chantage willen tegengaan, kinderen een hoopvolle toekomst willen bieden, dan moeten we het dode paard laten voor wat het is en op zoek gaan naar een ander paard of andere paarden.

Het wordt tijd voor een gedegen, degelijk en onderbouwd maatschappelijk debat over het drugbeleid dat het best gevoerd wordt in ons land. Een debat waarin alle stakeholders hun stem krijgen. Misschien is dit een goede manier om een ode te brengen aan wijlen professor Brice Deruyver, die ooit de parlementaire drugscommissie geleid heeft, 20 jaar terug, en waar een aantal besluiten nog steeds op uitvoering wachten.  

----

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen