Videospeler inladen...

Premier Michel koppelt Europees migratiedossier aan geld voor Visegradlanden

Enkele Oost-Europese landen blijven zich verzetten tegen verplichte spreidingsquota voor asielzoekers in de Europese Unie. Premier Charles Michel blijft echter hameren op het belang van solidariteit tussen lidstaten. Als de betrokken Visegradlanden blijven dwarsliggen, zouden ze misschien wel Europees geld kunnen mislopen. Dat liet Michel uitschijnen bij zijn aankomst op de Europese top in Brussel.

De Europese staatshoofden en regeringsleiders hebben op de eerste dag van de Europese top nog tot in de vroege uurtjes gediscussieerd over het migratiedossier. Dat zit muurvast, omdat de vier Visegradlanden Hongarije, Polen, Slowakije en Tsjechië niet willen weten van een verplicht spreidingsplan voor asielzoekers.

De andere lidstaten blijven hameren op solidariteit. Premier Michel wijst op een ultimatum: "We hebben nog tot juni de tijd om een consensuele beslissing te nemen (waarbij de lidstaten unaniem tot een akkoord komen, nvdr.). Als dat niet mogelijk is moeten we met een meerderheid werken."

Ook de gesprekken rond Europese budgetten komen eraan. En dat vindt Michel - in het licht van de discussie met de Visegradlanden- een "interessant toeval". "Solidariteit kan niet unilateraal zijn. Als de solidariteit hoog is voor de financiering van de cohesie in een paar Europese landen, dan moet de solidariteit ook voor migratie groot zijn." 

Meest gelezen