Professor Hendrik Vos: “Ik vrees dat de Ventoux ooit zal inzakken”

De inwoners van het dorpje Bédoin aan de voet van de Mont Ventoux in Frankrijk zijn ongerust over de bouw van een enorm toeristisch sportcomplex. De dorpelingen hebben het steeds moelijker met de hordes toeristen, waaronder heel veel Vlamingen. Professor Hendrik Vos verblijft vaak in Bédoin. Hij zegt in “De wereld vandaag” op Radio 1 dat hij de inwoners goed kan begrijpen: “Ik vrees dat de Ventoux nog ooit gaat inzakken.”

Bédoin, het pittoreske dorpje aan de voet van de Mont Ventoux, wordt met het jaar meer overrompeld door toeristen. Het zorgt voor groeiende ergernis bij de lokale bevolking. Zij krijgen er mogelijk binnenkort een megasportcomplex bij met velodroom, een bioscoop en 100 luxe hotelkamers.

In Bédoin wonen amper 3000 mensen. Jaarlijks passeren honderdduizenden toeristen, waaronder een hele kolonie Vlamingen, het dorpje om de befaamde berg met hun fiets te beklimmen.

Grote aanhang voor Front National

Politicoloog Hendrik Vos verblijft al sinds vele jaren verschillende maanden per jaar in de schaduw van de Ventoux. Hij heeft het toerisme, maar ook de tegenstand zien toenemen.

“Een groep meestal hoog opgeleide mensen in Bédoin leeft van toerisme en maakt weinig problemen. Anderen, en dat zijn meestal de oorspronkelijke inwoners voelen zich er steeds minder thuis. Het is waarschijnlijk geen toeval dat het Front National een grote aanhang heeft in de Provence. Vooral wie niet in de horeca of het toerisme werkt, ziet het met lede ogen aan.”

Hendrik Vos beseft dat vooral Vlaming thuis zijn rond de Ventoux, en dat sommigen ook hen niet altijd graag zien komen. “Er is een kern die zich “enfants de Bedoin” noemt. Zij hangen affiches uit met de slogan “Ventoux est a nous”. Je voelt duidelijk dat een deel van de inwoners het moeilijk heeft met toeristen. Komt daarbij dat het massatoerisme niet bepaald duurzaam is. Zwerfvuil is een probleem. Soms zit het verkeer compleet vast. Zo’n commercieel megacomplex gericht op toeristen gaat het nog een pak erger maken.”

Broos ecosysteem

“In het vroege voorjaar is het rond de Ventoux een andere wereld. Dat voel je meteen. Op dat moment heb ik echt wel begrip voor hun klachten.”, besluit Hendrik Vos in “De wereld vandaag”.

“De dorpjes in de Provence zijn weergaloos. Het landschap is overweldigend. Maar op sommige momenten in de zomer herken ik Bédoin zelf niet meer. Ik vrees dat de berg ooit gaat inzakken. Het ecosysteem is er ontzettend broos. Met de hordes toeristen gaat het niet goed aflopen voor deze fragiele natuur.”

Meest gelezen