Royale sprokkels: Ronnie Flex vindt Máxima lekker "chill" en Victoria helpt zoontje Oscar-de-norse met lachen

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. De Britse prins Philip werd vereeuwigd met een nieuw portret door Ralph Heimans. De gelijkenissen tussen Philip en oudste zoon, prins Charles, zijn niet meer weg te steken. Kleinzonen William en Harry waren dan weer in hun nopjes bij de cast van "Star wars" en kregen hun eigen witte Stormtrooperhelm. De Zweedse kroonprinses Victoria moest zich zowaar concentreren op enkele sparren én op zoonlief Oscar-de-norse. Prins Laurent was deze week toch voor één dag een "hero", terwijl de Nederlandse rapper Ronnie Flex even moest bekomen van een momentje met de Nederlandse koningin Máxima.

"Papa, ik lijk steeds meer op jou"

De Nederlands-Australische portretkunstenaar Ralph Heimans heeft van de Britse prins Philip (96) een schilderij gemaakt. Het werk toont de gemaal van de Queen in een van de imposante gangen van Windsor Castle. Voor de gelegenheid draagt Philip het Windsor-jasje dat werd geïntroduceerd door wijlen George III én hij draagt de hoogste Deense onderscheiding (de Orde van de Olifant).

FOTO boven: op het einde van de gang ligt de zogenoemde "Tapestry Room". In deze kamer met zekere emotionele waarde werd de moeder (prinses Alice) van Philip geboren.

Philip is in 1921 geboren op Korfoe als prins van  Griekenland en Denemarken. Het portret hangt vanaf volgend jaar ook in  een museum van slot Frederiksborg in de Deense stad Hillerød. Daar zullen nog werken te zien zijn van Ralph Heimans. De kunstenaar legt momenteel de hand aan een werk van de Deense kroonprins Frederik die in mei 50 wordt.

FOTO'S onder: Merk alvast de treffende gelijkenissen op tussen vader, prins Philip, en oudste zoon, prins Charles:  

Wat te doen als je zoon moeilijk lacht?

Op het koninklijk paleis in Stockholm hebben studenten van de Landbouwuniversiteit een lading kerstbomen geleverd, een traditie die teruggaat tot de jaren 60. De Zweedse kroonprinses Victoria nam de sparren -die ook en uiteraard koningssparren worden genoemd- graag in ontvangst. Ze werd daarbij geholpen door prinses Estelle en prins Oscar. Het was de eerste keer voor Oscar, die net als zijn moeder indertijd als 1-jarige deelnam aan het evenement.

Kungahuset.se

Oscar schudde netjes en beleefd handjes onder het goedkeurende oog van Victoria en zus Estelle. Het zit het prinsje echter niet altijd mee en dat bleek nog maar eens bij de kerstbomen: Oscars mondhoeken krullen vaak naar beneden en hij komt dus nors over. De ene foto na de andere van een kwaad ogende of ongelukkige Oscar is zo al verschenen, tot grote hilariteit van de pers zelfs. Deze keer was het alweer zover, maar moeder Victoria greep subtiel in:   

Prins Oscar en het "lachen" naar de lens:

AP/Reportes/Kungahuset.se

William en Harry met "the Force" op de rode loper

Vorig jaar speelden de Britse prins William en Harry nog heerlijk kinderlijk een lichtzwaardgevecht in de Pinewood Studio's van Londen, deze keer trokken ze hun smoking aan voor de Europese première van "The last jedi", de nieuwste film uit de "Star wars"-reeks. Voor de première waren vierhonderd speciale gasten uitgenodigd, waaronder veteranen en vrijwilligers van goede doelen die gerelateerd zijn aan The Royal Foundation, de liefdadigheidsorganisatie van William, Harry en Kate Middleton.

Op de rode loper aan de Royal Albert Hall werden William en Harry begroet door de rollende droid BB-8. Zelfs de man of vrouw achter het Twitteraccount van Kensington Palace had er zin in:

De broers hadden ook een ongedwongen babbel met de cast. Prins Harry liet de boomlange Britse actrice Gwendoline Christie (Captain Phasma) erg hartelijk lachen. Bekijk de video mét geluid aan:

Het gerucht doet de ronde dat William en Harry zelf een Stormtrooper -en dus onherkenbaar- hebben vertolkt in de film. Dat beweert althans acteur John Boyega die genoeg had van de geheimdoenerij, maar het Britse hof bevestigt voorlopig niet. Wat er ook van aan is, beiden kregen een witte Stormtrooperhelm cadeau uit handen van kinderen. "Wow, zal ik deze dan dragen", reageerde William enthousiast.

NPA Pool

Op twee dagen tijd van hero naar zero

Prins Laurent zag zijn dotatie voor volgend jaar deze week beperkt met 15% of 45.000 euro. De regering nam de beslissing, omdat hij zonder toestemming in legeruniform aanwezig was op een receptie van de Chinese ambassade.

De dag voordien was hij nog een held in het UZ Leuven. Na maanden van afwezigheid dook de prins -met fris kort kapsel- op om zieke kinderen en tieners te bezoeken, samen met BV's als Kelly en Jean-Marie Pfaff, Philippe Geubels, William Boeva en Koen Crucke. Laurent werd uitgenodigd door Stijn De Bruycker van STISA, de organisatie die speelgoed verzamelt voor de jonge patiënten. De prins kwam uit sympathie en ging vlot op de foto met kinderen en BV's, voorts bleef hij eerder op de vlakte.

Na de Kerstman met Ronnie Flex op de foto

De Nederlandse koningin Máxima woonde het Kerst Muziekgala bij in de Ahoy in Rotterdam. Máxima is erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas, een van de gasten op het gala dat voortvloeit uit het tv-programma "Lang leve de muziek". Daarin streden klassen om een plek in de grootste schoolband van Nederland te bemachtigen. De koningin werd niet alleen verwelkomd door de burgemeester van Rotterdam ook de Kerstman stond haar op te wachten.  

In de Ahoy waren onder meer optredens van Trijntje Oosterhuis, Anita Meyer en Ronnie Flex (bekend bij ons van de hit "Drank & drugs"). Flex ontmoette ook de koningin. De rapper was danig onder de indruk en verklapte dat op Twitter:

Blijkbaar stapte Máxima naar Ronnie Flex toe en kende ze hem. "Ze was oprecht lief", klonk het bij de zanger. En hij postte natuurlijk een foto, want "picture or it didn't happen". Wellicht kan de koningin met de foto zelf ook uitpakken bij haar drie tienerdochters.

Meest gelezen