AFP or licensors

Russische ex-minister krijgt 8 jaar cel voor corruptie

In Rusland heeft Alexei Oeljoekajev 8 jaar cel gekregen voor corruptie. De voormalige minister van Economische Zaken zou 2 miljoen dollar hebben aangenomen van de topman van het staatsoliebedrijf Rosneft. Oeljoekajev ontkent de beschuldigingen en zegt dat hij in de val is gelokt. Waarnemers zien er een strijd in tussen verschillende clans van het Kremlin.

Een rechter in Moskou oordeelde dat voormalig minister Oeljoekajev schuldig is aan corruptie en dat hij daarvoor 8 jaar de gevanenis in moet. Daarnaast moet Oeljoekajev ook een boete van 2,2 miljoen dollar betalen. De voormalige minister van Economische Zaken zou vorig jaar een bedrag van 2 miljoen dollar (1,7 miljoen euro) geëist hebben van de topman van het staatsoliebedrijf Rosneft. In ruil zou de minister dan de plannen van Rosneft goedkeuren om een andere oliebedrijf, Bashneft, over te nemen. 

In de val gelokt

De Russische staatsveiligheid FSB pakte Oeljoekajev in november 2016 op bij het hoofdkwartier van Rosneft. In de tas die hij bij zich had, zat 2 miljoen dollar. Volgens Oeljoekajev was de tas een relatiegeschenk van Igor Setsjin, de grote baas van Rosneft. Naar eigen zeggen dacht hij dat er in de tas exclusieve drank en worst zat. Hij houdt vol dat hij in de val is gelokt en dat het waanzin zou zijn om van Setsjin geld te eisen.

Igor Setsjin is immers niet de eerste de beste. De topman van het staatsoliebedrijf Rosneft staat heel dicht bij de Russische president Vladimir Poetin. Net als Poetin heeft Setsjin een verleden bij de geheime dienst. In die hoedanigheid kan hij zich duidelijk veel permitteren. De rechtbank riep hem 4 keer op, maar telkens stuurde hij zijn kat wegens zijn te drukke agenda. Daarna staakte de rechtbank de pogingen om Setsjin in de rechtszaal te krijgen. "Dat is niet tegen de wet" zei president Poetin daarover gisteren, tijdens zijn jaarlijkse persconferentie. "Hij had kunnen gaan, maar het is niet belangrijk."

De zaak kreeg veel aandacht omdat het voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie was dat een dienstdoend minister werd opgepakt. Waarnemers zagen een conflict tussen verschillende Kremlinfracties dat open en bloot aan de oppervlakte kwam. Oeljoekajev is een liberale technocraat die pleitte voor minder overheidscontrole in de economie, Setsjin daarentegen behoort tot de elite die pleit voor een sterke overheidscontrole, zeker in de energiesector. Dat Oeljoekajev effectief de gevangenis in moet - de verwachting was dat hij een voorwaardelijke straf zou krijgen - wordt algemeen beschouwd als een teken dat Poetin Setsjin niet laat vallen en dat Setjsins invloed nog toeneemt. 

Oeljoekajev zei in zijn slotpleidooi dat hij niet schuldig is aan de "absurde aanklacht" tegen hem, maar wel dat hij "te makkelijk compromissen heeft gesloten, dat hij de makkelijke weg koos en zijn carrière en welzijn verkoos boven zijn principes." Oeljoekajev leek geschokt toen hij het vonnis hoorde, volgens zijn advocaten gaat hij in beroep.

Meest gelezen