Italiaanse pilotenvakbond schort actie op na uitnodiging Ryanair

ANPAC, de grootste Italiaanse pilotenvakbond, heeft een geplande stakingsactie bij Ryanair voor vanmiddag afgeblazen. De piloten waren van plan om vier uur het werk neer te leggen, maar ze komen daarop terug nu de lagekostenmaatschappij gesprekken wil aangaan om pilotenvakbonden te erkennen.

In Italië was voor deze namiddag een werkonderbreking van vier uur aangekondigd. Ook in onder meer Ierland en Portugal staan acties in de steigers. Met die acties willen de piloten marktconforme loon- en arbeidsvoorwaarden eisen. Het zou de eerste keer zijn dat er gestaakt wordt bij Ryanair. Maar de Italiaanse pilotenvakbond  ANPAC blaast de actie van vanmiddag nu af.  

Vanochtend liet Ryanair weten dat het in verschillende landen (Ierland, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal) pilotenvakbonden heeft uitgenodigd om gesprekken aan te gaan over een mogelijke erkenning. De voorwaarde is wel dat de vakbonden aparte comités oprichten met enkel Ryanair-piloten. ANPAC spreekt over een belangrijke eerste stap die Ryanair daarmee zet. Als het tot een erkenning komt, betekent dat een radicale koerswijziging. Ryanair was altijd fel gekant tegen onderhandelen met vakbonden. 

 Stakingen kan Ryanair nu missen als kiespijn, zeker tijdens de drukke eindejaarsperiode. Bovendien liggen de vele geannuleerde vluchten door personeelsproblemen nog vers in het geheugen.

"De kerstvluchten zijn heel belangrijk voor onze klanten en wij willen elke overlast vermijden die een actie van de piloten zou kunnen teweegbrengen. Als de beste manier om dat te vermijden is om met onze piloten te spreken via vakbonden, dan zijn we klaar om dat te doen," zo liet Ryanair vanmorgen  weten in een persbericht.

Meest gelezen