Videospeler inladen...

Sven Gatz: "Smet zijn analyse klopt deels, maar boodschap gaat verloren"

In "De afspraak op vrijdag" hebben Sven Gatz (Open VLD), Rik Van Cauwelaert (Knack) en Tine Hens (Mo* Magazine) het gehad over de controversiële quote van Pascal Smet (SP.A). "Smet verwijst waarschijnlijk naar de haat-liefdeverhouding die iedereen met Brussel heeft, maar hij heeft zijn woorden niet goed gekozen", zegt Sven Gatz.

Sven Gatz heeft in "De afspraak op vrijdag" de vergelijking die Pascal Smet heeft gebruikt om zijn relatie met Brussel te omschrijven als "slecht gekozen" omschreven.

"Ik denk dat de uitspraak van Pascal Smet een heel ongelukkige uitspraak is. Ik probeer daar mild over te zijn. Hij heeft waarschijnlijk de haat-liefdeverhouding die iedereen met Brussel heeft, willen weergeven. Maar als je als politicus een vergelijking maakt, moet die er helemaal op zitten, deze zat ze er niet op."

"Als je zijn analyse hoort, dan klopt die voor een stuk. Maar tegelijk beledig je in een beweging alle prostituees, Brusselaars en politici. Zijn boodschap gaat verloren. De woorden zijn niet goed gekozen, maar er wordt wel heel veel commotie over gemaakt", besluit Gatz.

Smet is de muur ingegaan met zijn vergelijking

Rik Van Cauwelaert

De journalisten Rik Van Cauwelaert en Tine Hens zijn het eens met de analyse van Gatz. Hens vindt de commotie over de uitspraak van Smet overdreven. "Hij gedroeg zich als een poëet en dat had hij beter niet gedaan", zegt Hens. Volgens de klimaatspecialiste van Mo* Magazine is het opmerkelijk dat Theo Francken, "de koning van de niet politiek correcte vergelijkingen", zo snel reageerde op Twitter.

Rik Van Cauwelaert geeft nog mee dat Pascal Smet al een tijd in het vizier genomen wordt door politici van andere partijen. "Hij is recent over de fusie in Brussel begonnen. Dat viel heel slecht.  De relatie van de SP.A met de PS is ook niet meer wat ze was en ook voor de MR staat er heel wat op het spel, vandaar ook de reactie van de eerste minister Charles Michel en Didier Reynders. Smet is de muur ingegaan met zijn vergelijking en dit zal hem blijven achtervolgen", zegt Van Cauwelaert.

Meest gelezen