Videospeler inladen...

Vervoort roept op tot sereniteit na uitspraken Smet, MR & Ecolo vragen ontslag minister

Minister-president Rudi Vervoort heeft vrijdag bij de start van de namiddagzitting van het plenaire Brussels Parlement opgeroepen tot sereniteit in het belang van Brussel. Vervoort sprak de naam van minister Pascal Smet niet uit en excuseerde zich ook niet, ook al kwam de verklaring er nadat oppositiepartij MR in het uitgebreid bureau daarop had aangedrongen. MR en Ecolo eisten na de verklaring van Vervoort het ontslag van Smet.

Smet had in een podcast op Politico Brussel met een hoer vergeleken, maar had zich kort nadien voor zijn uitspraken verontschuldigd.

In zijn verklaring in het parlement herinnerde Rudi Vervoort aan zijn verzet tegen het 'Brussel bashing' vanuit verschillende niveaus. Ook de Brusselaars en zelfs leden van de regering bezondigen zich hieraan, erkende hij. "Dit sluit het debat over onze instellingen en hun werking niet uit, maar dit moet eerst intern gebeuren op een serene manier", benadrukte de regeringsleider.

Hij voegde eraan toe dat hij geen problemen had met de inhoud van de uitlatingen van Smet, maar wel met de vorm. "Het is niet de functie die de waardigheid van de persoon bepaalt, maar de manier waarop hij die uitoefent". De minister-president riep ook op tot respect voor de mensen die in de prostitutie werken.

Voor MR-fractieleider Vincent De Wolf volstond de verklaring van Vervoort niet. Brussel verdient beter dan de verklaringen van minister Smet. Daarom blijft hij zijn ontslag eisen. Dat deed ook zijn Ecolo-collega Zoé Genot omwille van de "zware beledigingen die verschrikkelijk om horen zijn".

Als laatste nam Fouad Ahidar het woord. De partijgenoot van minister Smet verklaarde dat iedereen binnen de SP.A de uitlatingen van Pascal Smet veroordeelt. Er zal een intern debat binnen de partij plaatsvinden, kondigde hij nog aan.

Meest gelezen