Vlaamse hogescholen willen ook masteropleidingen organiseren

Twee Vlaamse hogescholen, de Howest en Thomas More, willen zelf masteropleidingen organiseren. Nu mogen ze dat nog niet, enkel Vlaamse universiteiten mogen dat doen. Maar de hogescholen willen dat verbod naast zich neer leggen. Ze willen de concurrentie aangaan met een Nederlandse hogeschool die recent in Vlaanderen actief is geworden.

De masteropleidingen in het hoger onderwijs zijn tot nu het exclusieve domein van de universiteiten, behalve dan in de kunsten en de nautische wetenschappen. Maar de hogescholen ­Howest en Thomas More hebben plannen om daar komaf mee te maken, door zogeheten "professionele masters" in te richten.

"Dat wordt ons gevraagd door het bedrijfsleven, maar ook door de studenten zelf", zegt Lode De Geyter, de algemeen directeur van Howest. In samenspraak met het bedrijfsleven werkt de hogeschool aan een professionele master in een technologische richting. De financiering zou gebeuren vanuit de privésector en met inschrijvings­gelden.

Maar er is meer, want niet enkel de studenten en het bedrijfsleven zijn vragende partij, er loert ook een concurrent voor de Vlaamse hogescholen om de hoek. "Het is zo dat Fontys, een Nederlandse hogeschool nu in Vlaanderen al een masteropeleiding aanbiedt", stelt De Geyter.

In Nederland mogen hogescholen namelijk wel masteropleidingen organiseren. "Ze hebben nu een zogenoemd gat in de markt ontdekt en gaan dus ook in Vlaanderen op zoek naar nieuwe studenten".

"Hogescholen zijn niet bevoegd"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) lijkt niet meteen van plan om het idee van de hogescholen te aanvaarden. "Howest en Thomas More hebben geen decretale bevoegdheid om masterdiploma's uit te reiken", reageert de minister. "De Vlaamse regelgeving voorziet dat hogescholen enkel professionele bachelors organiseren, en ook academische bachelors en masters als het gaat om de kunsten en de nautische wetenschappen."

"Het debat over de organisatie van het hoger onderwijs is de afgelopen jaren uitgebreid gevoerd", stelt de minister. Die gesprekken hebben geleid tot de integratie van de hogeschoolmasters in de universiteiten. Maar Crevits wijst erop dat er wel een nieuwe opdracht voor de hogescholen in het vooruitzicht ligt, met de graduaatsopleidingen.

Meest gelezen