Vlaamse regering hertekent ingangsexamen arts en tandarts grondig

Vanaf volgend jaar zien de ingangsexamens arts en tandarts er anders uit. Er komt één examendag voor kandidaat-artsen en één examendag voor kandidaat-tandartsen en niet iedereen die slaagt voor het examen, zal aan de opleiding mogen beginnen. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag bekendgemaakt.

Volgend jaar zit het toelatingsexamen arts-tandarts dus na 20 jaar in een nieuw jasje. Vroeger vielen de ingangsexamens voor artsen en tandartsen samen, vanaf 2018 komen er aparte examendagen. 3 juli voor kandidaat-artsen en 4 juli voor kandidaat-tandartsen. Inschrijven kan vanaf 1 maart.

Tot dit jaar mocht iedereen die voor het examen slaagde, aan de opleiding starten, maar ook dat verandert. Er mag maar een vast aantal studenten beginnen. De 1102 kandidaat-artsen die het beste scoren op het examen, mogen aan de opleiding geneeskunde beginnen, voor kandidaat-tandartsen zijn dat er 135.

Inhoud

Ook de inhoud van de examens verandert. Het eerste deel van het examen omvat wiskunde en wetenschappen, het tweede deel toetst onder meer hoe je als arts of tandarts moet omgaan met conflicten, luistervaardigheid, empathie, analyseren en redeneren.

Voor beide onderdelen worden er 40 vragen gesteld, en voor beide moeten kandidaten slagen om in aanmerking te komen voor de selectie. Wiskunde en wetenschappen komen ’s ochtends aan bod. De generieke competenties ’s namiddags.

Er zal ook meer aandacht worden besteed aan voorbereiding. Zo zullen na afloop van het examen de vragen online komen. Na de eerste editie zal de nieuwe formule worden geëvalueerd. Daarbij zal er ook gepolst worden naar de ervaringen van de deelnemers.

Lees alles over de nieuwe formule op de website van het ingangsexamen.

Meest gelezen