Videospeler inladen...

Heeft IS-strijder Jadaoun recht op hulp van Belgische overheid?

De Belgische IS-strijder Tarik Jadaoun zit in een Iraakse cel. Is de Belgische overheid verplicht hem te helpen? "Nee", zegt professor internationaal recht Luc Wouters in "Terzake". En wat met kinderen die in Irak en Syrië vastzitten?

Jadaoun is een Belg en hij riskeert in Irak de doodstraf. De vraag rijst dan: kan en moet België hem helpen? Wouters is duidelijk: "De Belgische overheid heeft geen verplichtingen op dat vlak, maar ze kan wel gunsten verlenen."

"Als een Belg in een buitenlandse gevangenis terechtkomt, gaat de overheid quasi automatisch die persoon bijstaan. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een lijst van advocaten die de gevangene kunnen helpen. De regering kan ook een consulair agent sturen om te zien of de gevangene wel in goeie omstandigheden wordt vastgehouden, maar iemand echt bijstaan tijdens een proces, dat doet ons land gewoonlijk niet."

Elimineren

De Belgische overheid is duidelijk niet happig om Jadaoun terug naar België proberen te halen. Maar zou dat kunnen? "Theoretisch gezien kan het", antwoordt Wouters. "Tussen Irak en België is er wel geen uitleveringsverdrag, maar volgens internationale, multilaterale verdragen, zou het wel kunnen. En het is sowieso mogelijk om een internationeel aanhoudingsbevel tegen hem uit te vaardigen."

Ook in onze buurlanden zien ze IS-strijders liever niet terugkeren. "Nederland heeft gezegd dat het ze liever niet ziet terugkomen en het Franse beleid zou er zelfs uit bestaan om zulke mensen in het buitenland te elimineren. Niet officieel, maar het wordt gefluisterd", vertelt de professor.

Kinderen terughalen

Het zijn natuurlijk niet alleen Belgische IS-strijders die vastzitten in het buitenland. Heel wat Belgische kinderen, jongeren en jonge vrouwen zitten nog in Irak en Syrië. Volgens de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte (SP.A) moet onze regering hen actief opsporen en terughalen.

"We moeten alles op alles zetten om kleine kinderen en jongeren terug te halen. Dat zijn kinderen die meegesleept zijn, maar ze zijn onze verantwoordelijkheid, want het zijn Belgische kinderen. Zij hebben daar niet voor gekozen. De regering heeft daar geen enkel beleid over", zei Bonte in "Terzake".

Zijn gesprekspartner Koen Metsu (N-VA), voorzitter van de bijzondere Kamercommissie Terreurbestrijding,  nuanceerde: "Een kind is niet per se onschuldig. Een groot deel van hen is gemanipuleerd door drugs en ze worden mishandeld als ze niet deelnemen. Dat vergeet een kind niet zomaar. Een kind is hier terug welkom, maar het moet hier wel ook zijn oordeel kennen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen