Word jij binnenkort ook een proefkonijn?

We doen het allemaal weleens als we ons niet lekker voelen: een pil slikken. Die is jaren uitgebreid getest, vooraleer ze op de markt kwam...ook op mensen. Om meer geneesmiddelen te ontwikkelen en studies naar ons land te halen, lanceert de federale overheid nu een campagne om Belgen warm te maken voor klinische studies.

We staan er nauwelijks bij stil als we ziek zijn, maar aan de ontwikkeling van de medicijnen die we slikken, gaat een complex proces vooraf.  Dit bestaat uit verschillende stappen. Wanneer er groen licht wordt gegeven voor klinisch onderzoek, betekent dit dat het nieuwe geneesmiddel veilig genoeg geacht wordt om op mensen getest te worden. 

Tijdens de eerste fase van een klinische studie wordt het nieuwe medicijn toegediend aan een kleine groep  vrijwilligers.  In de daarop volgende fasen worden de testgroepen telkens uitgebreid. In totaal duurt het gemiddeld 14 jaar om een nieuw geneesmiddel te ontwikkelen.

Europese koploper

Binnen Europa is België een van de landen waar de meeste klinische proeven per inwoner worden uitgevoerd. Onze academische centra en ziekenhuizen hebben hierdoor een grote expertise uit kunnen bouwen. Om ons land nog aantrekkelijker te maken voor klinische studies én om in de toekomst nog meer medicijnen te kunnen onwikkelen, zijn er meer proefpersonen nodig. Daarom lanceert onze federale overheid een oproep.  

Proefpersonen die deelnemen aan studies tonen zich solidair met de generaties van morgen en  patiënten kunnen een versnelde toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen die nog niet op de markt zijn. 

Ann Eeckhout, Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten

Vergoeding voor leed en smart

Of je in aanmerking komt als vrijwilliger voor een klinische studie hangt af van de aard van het onderzoek. Afgelopen zomer werden in Poliopolis,  het containerdorp van de Universiteit Antwerpen, twee nieuwe vaccins tegen polio getest. Voor deze fase van de studie werden enkel Nederlanders geselecteerd. Belgen konden zich niet kandidaat stellen, omdat ze niet het juiste medische profiel hadden.

Het feit dat  de nieuwe geneesmiddelen soms onbekende bijwerkingen hebben, maakt dat een heleboel mensen liever geen proefkonijn spelen voor de wetenschap.  Daar tegenover staat dan weer de vaak mooie vergoeding die vrijwilligers opstrijken bij een deelname aan geneesmiddelenonderzoek. In België is die "vergoeding voor leed en smart" trouwens belastingvrij. 

Hoe deelnemen ?

De klinische studies worden op verschillende locaties in ons land gehouden, bij farmaceutische bedrijven en universiteiten. Het FAGG gaat proberen deze netjes op te lijsten, zodat vrijwilligers in een handomdraai te weten kunnen komen voor welke studie ze zich kandidaat kunnen en willen stellen. Op dit ogenblik bijvoorbeeld is de Universiteit Antwerpen op zoek naar 100 gezonde mannen of vrouwen, tussen de 18 en 39 jaar,  voor een studie  met een universeel griepvaccin.  Meer informatie hierover kan je vinden op:  https://www.uantwerpen.be/nl/onderzoeksgroep/cev/vrijwilligers-gezocht/studies/griep/

Ook bestaan er databanken waarop je je als vrijwilliger kan inschrijven. 

Meest gelezen