"Kernuitstap tegen 2025 is een ramp voor de industrie"

Het Energiepact dat de 4 ministers van Energie in ons land hebben afgesloten, kan de CEO  van BASF Antwerpen Wouter De Geest maar weinig bekoren. Het voornemen om tegen 2025 uit kernenergie te stappen, noemt hij in de krant De Tijd "een ramp voor de industrie".

De topman van het chemische bedrijf windt er geen doekjes om. "De plannen om tegen 2025 uit kernenergie te stappen zijn totaal onrealistisch", zegt hij in de krant De Tijd. Hij verwijt de ministers dat ze geen concreet plan hebben om de kernuitstap te realiseren. "Ofwel gaan we - als alternatief voor kernenergie - massaal energie invoeren uit het buitenland, ofwel beginnen we vandaag nog met het ontwerp, de inplanting en de bouw van 9 gascentrales. Maar geen van die zaken gebeurt."   

Een minimale nucleaire optie

Wouter De Geest  maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van die onduidelijkheid, want voor BASF en de industrie in het algemeen zijn zekerheid van levering en stabiele prijzen van levensbelang. Hij pleit dan ook voor een "minimale nucleaire optie" waarbij 2 reactoren blijven draaien. Ondertussen zou er meer geïnvesteerd moeten worden in hernieuwbare energie en ook energie uit het buitenland moeten worden ingevoerd.      

Wouter De Geest, die naast CEO van BASF Antwerpen ook lid is van het directiecomité van het VBO en ondervoorzitter van VOKA, beklemtoont in de krant dat alle werkgeversorganisaties op dezelfde lijn zitten.   

Meest gelezen