Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

"Noord-Korea moet onderhandelingen verdienen", aldus de Verenigde Staten

Amerika verstrakt opnieuw de houding tegenover het communistische regime in Noord-Korea. Er wordt enkel gepraat als Pyongyang stopt met het testen van kernwapens en raketten.

Enkele dagen geleden  had VS-minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson de hand uitgestoken naar Noord-Korea. Wij zijn klaar om op elk ogenblik met jullie te beginnen praten, desnoods over het weer, klonk het toen. Met andere woorden: de VS was bereid om met de Noord-Koreanen te gaan onderhandelen zonder voorwaarden.

Dat werd toen al meteen afgezwakt door het Witte Huis en vandaag doet minister Tillerson daar nog een schep bovenop. "Noord-Korea moet de onderhandelingen verdienen", zei hij. Concreet moet er een langdurige periode zijn zonder nieuwe kern- of raketproeven vooraleer Washington aan tafel wil gaan zitten.

De VS wil zeker niet weten van voorafgaande Noord-Koreaanse voorwaarden voor gesprekken zoals het afzwakken van de diplomatieke en economische sancties of het hervatten van humanitaire hulp.

Samengevat: het ziet er niet naar uit dat er "any time soon" gesprekken tussen beide partijen komen, tenminste toch niet openlijk. Bovendien hebben nogal wat critci vragen bij de zig-zag-lijn in de Amerikaanse diplomatie tegenover Noord-Korea. Tillerson leek altijd voorstander van gesprekken, maar wordt blijkbaar telkens teruggefloten door het Witte Huis, soms in botte tweets van president Donald Trump zelf.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen