Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Belastinghervorming in de VS: "Blunder van 1.000 miljard dollar"

De belastinghervorming zal een eerste triomf worden voor president Donald Trump in het Congres, maar die krijgt bakken kritiek wegens asociaal, geschenk voor de rijken en een uit de hand lopende schuldenlast.

De Democratische oppositie in het Congres maakt uiteraard brandhout van de Republikeinse belastinghervorming. Die zou de ongelijkheid tussen arm en rijk in de VS nog doen toenemen, miljardairs cadeau's geven ten koste van de andere groepen en het begrotingstekort verder doen ontsporen met duizend miljard dollar op tien jaar tijd.

Opvallend is ook de verschroeiende kritiek van zakenlui en economisten. "Als u er nog aan twijfelde wie hier voordeel uit haalt, dan zal de belastingaftrek voor eigenaars van privé-vliegtuigen die twijfel weghalen", zo twitterde Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman onlangs.

Die andere bekende Nobelprijswinnaar voor Economie Joseph Stiglitz valt hem bij: "de slechtste hervorming die ik ooit gezien heb, nog erder dan ik verwacht had, een taxcadeau voor biljonairs". Volgens Stiglitz zullen de gezinnen minder kunnen sparen, groeit de armoede in de VS en zal het handelsdeficit nog verder toenemen.

If there were any doubt about who this serves, the special tax break for private planes should settle it

Nobelprijswinnaar Economie Paul Krugman

Bloomberg: "We don't need the money"

In een opiniestuk op zijn eigen persagentschap Bloomberg maakt voormalig burgemeester van New York en succesvol zakenman Michael Bloomberg de Republikeinse belastingverlaging met de grond gelijk. Bloomberg bekijkt dat vanuit zijn eigen standpunt als miljardair: "We don't need the money".

Grote Amerikaanse bedrijven zitten met een recordhoeveelheid cash geld, namelijk 2.300 miljard dollar, zowat het dubbele van in 2001. Dat ze nu plots meer zouden gaan investeren of de lonen verhogen omdat ze nu minder belastingen moeten betalen, speelt daarin geen rol, zegt Bloomberg. De politici drijven hier hun zin door zonder te luisteren naar wat er in de financiële of economische sector leeft.

Bloomberg spreekt over "een blunder van 1.000 miljard dollar" en dat verwijst naar de toename van de Amerikaanse schuldenlast op tien jaar tijd. Wat echter erger is, is dat er nu minder geld beschikbaar is voor onderwijs en scholen en voor de toch al belabberde infrastructuur inzake luchthavens, wegen, spoorwegen en energienetwerken in de VS.  Er zal ook minder geld beschikbaar zijn voor de kosten van de vergrijzing van de "baby boomers", mensen zullen minder toegang krijgen tot gezondheidszorg en door dat alles zullen de armoede en de ongelijkheid in de VS dramatisch toenemen.

"Economisch is dit belastingplan een niet uit te leggen blunder en schaadt die de toekomst van ons land", zo besluit de politicus-zakenman Michael Bloomberg (foto onderaan). 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen