Chinees-Europese ode aan Terracottaleger te zien in Antwerps Havenhuis

In het Havenhuis in Antwerpen is vanaf maandag een tentoonstelling te zien met 31 beeldhouwwerken van internationale artiesten, geïnspireerd op het befaamde Terracottaleger van de Chinese keizer Qin. "Dialogue with Emperor Qin" heeft als doel om een uitwisseling van ideeën en culturen te bewerkstelligen tussen Europa en China. De expo loopt nog tot midden februari en valt gratis te bezoeken.

Het idee voor "Dialogue with Emperor Qin" dateert al van 2010 als initiatief van de internationale organisatie voor hedendaagse kunst "Inspiring Culture". De beelden zijn van de hand van 28 Europese - naar het aantal lidstaten van de Europese Unie - en 3 Chinese artiesten en zijn stuk voor stuk bijna 2 meter hoog. Ze stellen een leger voor dat "nooit bedreigt of wil veroveren".

De Europese beelden vertrokken in 2011 uitgerekend vanuit Antwerpen naar China, waar ze in Xian - de thuisbasis van het originele Terracottaleger - aan een tocht door China begonnen. Sinds 2013 toert de expo door Europa.

Antwerpen wordt nu ook de laatste halte."We zijn enorm fier dat we de laatste tentoonstelling van Dialogue with Emperor Qin mogen verwelkomen, aangezien het de Europese en Chinese cultuur dichter bij elkaar brengt en op die manier zorgt voor een beter wederzijds begrip", aldus havenschepen Marc Van Peel.

Meest gelezen