Concertgebouw Brugge koopt unieke rechtsnarige vleugelpiano

Het Brugse Concertgebouw heeft als eerste concertzaal ter wereld een nieuwe rechtsnarige concertvleugel gekocht. Die werd vandaag voorgesteld. De piano komt vanuit de ateliers van de West-Vlaamse pianobouwer Chris Maene die het vernieuwende instrument heeft ontwikkeld.

Het Concertgebouw zorgt voor een stevige primeur met de aankoop van de rechtsnarige vleugelpiano. Chris Maene presenteerde in 2015 die aparte piano. Hij haalde het idee voor die rechtsnarige piano uit het verleden. Tot het einde van de 19e eeuw werden vooral rechtsnarige piano's gebouwd, maar toen pianobouwer Steinway & Sons de snaren in verschillende lagen begon te kruisen, verdween die eerste soort omdat meer en meer pianobouwers het succes begon te imiteren.

Maene pikte echter aan met die verloren eeuwenoude traditie. Toppianist Daniël Barenboim voelde in 2015 al de vleugel aan de tand, niet toevallig in het Concertgebouw. Maar het cultuurhuis wil nu ook alle andere pianisten de kans geven om die piano te ontdekken en kocht daarom een rechtsnarige piano aan, samen met zes Vlaamse ondernemers.     

"Het publiek zal kunnen genieten van de diverse klankregisters en transparante totaalklank van dit instrument, ze worden zo aangezet om nog scherper te luisteren. Artiesten krijgen dan weer nieuwe mogelijkheden aangeboden om hun horizon te verruimen. Intense ervaringen en artistiek avontuur zijn kernwaarden van het Concertgebouw", aldus Jeroen Vanacker, artistiek directeur van het Concertgebouw.     

Op 23 juni 2018 wordt een inauguratieconcert geprogrammeerd. De West-Vlaamse pianist Julien Libeer zal dan de piano voor het eerst bespelen en stukken brengen van Mozart en Ravel.  

Meest gelezen