Nigel Farage over "de persoonlijke prijs die hij moest betalen voor brexit"

De eurosceptische Britse politicus verwijst naar twee echtscheidingen, vijandigheid op straat, maar haalt tegelijk opnieuw hard uit naar Britse politici die de brexit alsnog willen tegenhouden: "Bloody awful people".

In een interview met de Britse tabloid "The Daily Mail", ook al erg anti-EU-gezind, laat de bekende Britse politicus Nigel Farage even in zijn hart kijken. U kent hem als het Europees parlementslid dat ooit Herman Van Rompuy uitschold wegens diens "charisma van een natte dweil".

Farage zegt dat hij niet in de politiek wilde gaan, maar dat hij een roeping had om zijn land uit de EU te halen. Zo liet hij een job in de Londense financiële wereld staan om de anti-EU-partij UKIP op te richten en er na 1999 te gaan zitten in het Europees Parlement om daar de strijd tegen Europa te voeren.

"Mijn leven is niet gemakkelijk", zegt Farage, die zegt geen normaal leven in Londen meer te kunnen leiden omdat hij op straat te veel agressie en "unpleasantness" moet verduren. Hij is bedreigd en de bouten zijn van de wielen van zijn auto weggehaald. Ook worden zijn familie en kinderen niet ontzien.

Het familieleven van Farage ging zo al niet over rozen. Zo is hij al eerder gescheiden van zijn eerste vrouw Clare en onlangs raakte bekend dat hij en zijn tweede vrouw, de Duitse Kirsten, apart leven. Wel zou Farage in Chelsea een flat delen met de 37-jarige Laure Ferrari, een gewezen dienster die het tot topvrouw van een denktank heeft geschopt.

"Gedreven door gin en adrenaline"

Farage geeft toe dat hij met veel drank en roken ook niet echt gezond leeft. Een normaal leven had hij niet, wel een "gedreven door gin en adrenaline". Hij overleefde ternauwernood en auto-ongeluk en een vliegtuigcrash en bovendien nog eens teelbalkanker.

Toch is hij vorig jaar na het referendum over de brexit opgestapt als voorzitter van de partij UKIP om naar eigen zeggen "zijn leven terug te nemen", net zoals hij eerder "zijn land terug had geclaimd". Sindsdien is hij rustiger gaan leven.

Farage heeft blijkbaar zijn slag thuisgehaald nu de brexit onderweg lijkt, maar beleeft er weinig plezier aan. Zo ergert hij zich erg aan "de toegevingen die de Britse regering nu aan het doen is tegenover de EU". Het meest van al nog aan de "remainers" binnen de Conservatieve partij die proberen de brexit alsnog te verhinderen. In zijn eigen stijl omschrijft hij die mensen als "bloody awful people; my contempt for career politicians knows no bounds". De vraag is natuurlijk of iemand die zo lang in het EU-parlement zit, zelf geen carrièrepoliticus is.

Meest gelezen