Oudste mens van Europa op 116-jarige leeftijd gestorven in Spanje

De oudste mens van Europa, de Spaanse Ana Vela Rubio, is gisteren op 116-jarige leeftijd in een rusthuis in Barcelona gestorven. Dat meldden de Spaanse media. De op 29 oktober 1901 in Andalusië geboren vrouw was volgens de internationale Gerontology Research Group (GRG) de oudste inwoner van Europa en de op twee na oudste mens ter wereld. Die lijst wordt aangevoerd door de op 4 augustus 1900 geboren Japanse Nabi Tajima.

Vela Rubio, een voormalige naaister, werd in de Zuid-Spaanse stad Cordoba geboren, maar woonde al sinds de jaren 40 in Catalonië, schreef El País. Haar 90-jarige dochter woonde sinds vier maanden in hetzelfde rusthuis.

Pas anderhalve maand geleden had Vela Rubio er haar 116e verjaardag gevierd. Tijdens haar leven kende ze nauwelijks gezondheidsproblemen, maar toen ze 109 jaar was, brak ze haar dijbeen en drong een heelkundige ingreep zich op. Daarna ging ze zienderogen achteruit.

"Ze is vredig in haar bed ingeslapen, zonder afzien", klinkt het vanuit het rusthuis. Pas in april was de Italiaanse Emma Morano gestorven, de laatste nog levende mens die in de 19e eeuw was geboren. Sinds mei 2016 stond ze als oudste mens ter wereld in het Guinness Book of Records genoteerd. De oudste Europese is na de dood van Vela Rubio opnieuw een Italiaanse: de 115-jarige Giuseppina Projetto.

Meest gelezen