Pamela Anderson schrijft brief aan Ben Weyts: "Waar blijft verbod op kweek pelsdieren?"

De Amerikaanse actrice Pamela Anderson, vooral bekend van "Baywatch", heeft een brief geschreven aan Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Ze vraagt hem -in naam van dierenrechtenorganisaties PETA en GAIA- waar zijn beloofd verbod op de kweek van pelsdieren voor bont blijft. "Wie kan Pamela Anderson nu iets weigeren", zegt Weyts aan VRT NWS.

"Als een gepassioneerde dierenrechtenactiviste was ik verheugd om van mijn vrienden bij PETA en GAIA te horen dat jij een verbod op de kweek van pelsdieren voor bont hebt aangekondigd", gaat Anderson van wal. "Nu het december is, begin ik me zorgen te maken. Er is nog geen wetsvoorstel en je had dat nochtans voor het einde van dit jaar aangekondigd."

Anderson gaat verder door te stellen dat elke dag uitstel "een extra dag afzien is voor de ruim 200.000 nertsen in Vlaanderen". "Hou alstublieft je belofte om het kweken van pelsdieren voor bont te verbieden", schrijft ze voorts. "Als je het doet treed je in de voetsporen van landen als Oostenrijk, Kroatië, Nederland, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en dichter bij huis het Brussels en Waals Gewest."

"Wie kan Pamela nu iets weigeren?"

"Wie kan Pamela Anderson nu iets weigeren", vraagt Weyts zich af in een reactie aan VRT NWS. Al benadrukt hij dat hij niet op de brief van Pamela had gewacht. "Ik heb een concreet voorstel gedaan dat we nu in de schoot van de Vlaamse regering bespreken. Ik vind in een beschaafde samenleving dieren kweken voor hun pels niet meer van deze tijd."

Het gaat volgens Weyts over 17 bedrijven in Vlaanderen waar een regeling voor wordt uitgewerkt. "Die regeling moet juridisch steek houden", zegt hij. "Het is niet eenvoudig. In Brussel en Wallonië is het al gestopt, maar daar zijn ook geen zo'n bedrijven." Een exacte termijn kan Weyts niet op het verbod plakken.

Meest gelezen