Videospeler inladen...

PS-kopstuk Labille pleit voor een sterke PS zonder Di Rupo

Volgens voormalig minister Jean-Pascal Labille (PS) kan de PS zichzelf niet opnieuw op de kaart zetten met huidig partijvoorzitter Elio Di Rupo. Dat heeft Labille in een interview met de krant Le Soir en op de RTBF gezegd. Labille wil dat Paul Magnette de nieuwe voorzitter wordt van de PS.

Jean-Pascal Labille was minister van Overheidsbedrijven in de  regering van Elio Di Rupo, nadat Paul Magnette uit nationale politiek stapte om burgemeester te worden van Charleroi. Labille is op dit moment voorzitter van de Franstalige socialistische mutualiteit. 

De PS wordt geplaagd door een aantal schandalen, zoals de affaire Samusocial in Brussel waarbij ex-burgemeester Mayeur grote vergoedingen bleek op te strijken voor vergaderingen waarvan geen enkel bewijs bestaat dat ze effectief hebben plaatsgevonden.

De PS wil zichzelf heruitvinden, maar volgens Labille is dat niet mogelijk met dezelfde voorzitter. "Ideeën moeten sterker zijn dan mensen", zegt Labille hierover in Le Soir. "De PS moet zo sterk mogelijk zijn om onze ideeën te lanceren, en daar hebben we een nieuw elan voor nodig, een nieuwe wind, een nieuwe ploeg."

Dat betekent dus dat Elio Di Rupo moet opstappen als voorzitter van de PS, als het van Labille afhangt. Volgens de ex-minister is Paul Magnette (foto onderaan) hét symbool van de toekomst die PS nodig heeft.

(Lees verder onder de foto)

Laurie Dieffembacq

Vakbond sluit zich aan bij kritiek

De secretaris-generaal van de Waalse vleugel van het ABVV, Thierry Bodson, sluit zich aan bij de kritiek van Labille.  De verkiezingen winnen zal niet lukken met de huidige manier van werken en de huidige leiding van de partij, zegt Bodson.

Volgens hem moet een linkse partij meer collegiaal werken. "Ondanks het respect dat ik heb voor het werk dat Elio Di Rupo voor de partij heeft gedaan, moet ik zeggen dat de meerderheid van de vakbondsafgevaardigden en militanten geen vertrouwen meer hebben in een socialistische partij met Elio Di Rupo aan het hoofd", aldus Bodson.

Hij voegt daaraan toe dat het aan de leden van de PS is om te kijken op welke manier ze een overgang kunnen organiseren.

Flahaut verdedigt Di Rupo

De Waals minister van Begroting en voormalig Kamervoorzitter André Flahaut (PS) is niet te vinden voor een personeelswissel aan de top van de partij.  "Elio Di Rupo is de architect van de vernieuwing van de partij, hij moet die verbouwing verder afwerken", zegt Flahaut.

"Ik ben als minister bevoegd geweest voor de openbare gebouwen en ik heb kunnen merken dat als men tijdens de loop van verbouwingen van architect verandert, dat altijd in het honderd loopt", aldus Flahaut. "De partij heeft statutair besloten dat er een nieuwe voorzitter komt na de verkiezingen van 2019. Paul Magnette heeft laten verstaan dat hij op dat ogenblik kandidaat zal zijn", besluit Flahaut.

Meest gelezen