Rome herroept de verbanning van de Oud-Romeinse dichter Publius Ovidius Naso

Het stadsbestuur van de Italiaanse hoofdstad Rome heeft de dichter Ovidius in ere hersteld. Iets meer dan 2.000 jaar geleden zou die door keizer Augustus verbannen zijn naar de stad Tomi in wat nu Roemenië is.

Het eerherstel van Ovidius was een initiatief van M5S, de partij van de komiek en populist Beppe Grillo. Die kreeg echter de steun andere partijen uit het stadsbestuur van Rome en daardoor is de verbanning van Ovidus nu opgeheven."Het is het fundamentele recht van artiesten om zich vrij uit te drukken in de maatschappij, net nu de artistieke vrijheden steeds meer in de wereld beperkt worden", was de verantwoording aan de krant The Guardian.

Niet dat Ovidius meteen zal terugkeren naar Rome, want Ovidius is al bijna 2.000 jaar dood. Het is overigens niet helemaal zeker of Ovidius inderdaad door keizer Augustus werd verbannen naar Tomi, een nederzetting aan de kust van de Zwarte Zee, waar nu de Roemeense havenstad Constanta ligt.

Dat zou gebeurd zijn in het jaar acht van onze jaartelling, maar behalve bij Ovidius zelf is er geen enkele verwijzing naar die verbanning. Ovidius was samen met Vergilius en Horatius een van de drie belangrijkste schrijvers van het oude Rome. Hij is bekend van grote werken als "Metamorphoses" en "Ars Amatoria" (de kunst van het liefhebben). In dat laatste werk geeft hij verleidingstips voor zowel mannen als vrouwen. Als u iemand kent die dat nodig heeft, misschien een tip als kerstcadeau.

Ovidius is ook niet de eerste de beste die in ere wordt hersteld. In 2008 nam de stad Firenze in Toscane een gelijkaardige maatregel door de verbanning van de bekende dichter Dante Alighieri uit 1302 ongedaan te maken. Dante is zowat de grootste Italiaanse schrijver, maar was ook politiek actief en dat heeft geleid tot zijn verbanning.

Meest gelezen