Jan Tollenaere is niet langer lid van de N-VA

Jan Tollenaere is niet langer lid van de N-VA. Dat meldt De Standaard. In het programma "Kinderen van de colloboratie" had Tollenaere enkele antisemitische uitspraken gedaan en daarop heeft hij zijn lidkaart zelf ingeleverd.

Jan Tollenaere is de zoon van VNV-propagandaleider Reimond Tollenaere, die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Waffen-SS naar het Oostfront trok en daar om het leven kwam.  In het Canvas-programma noemde zijn zoon zich "antisemitisch, maar niet virulent hoor". Hij noemde de joden parasieten en trok het bestaan van de Holocaust in twijfel: "Was dat allemaal wel waar?"

Die uitspraken vielen niet in goede aarde. In eerste instantie bij het Forum der Joodse Organisaties, maar ook niet bij de N-VA, waar Tollenaere lid van was. De kopstukken van de N-VA-afdeling in Turnhout hadden hem uitgenodigd voor een gesprek, maar daarbij heeft hij zijn lidkaart zelf ingeleverd. "Hij voelde al langer dat het beter was voor de partij om dat te doen. Hij was tot dezelfde conclusie gekomen als wij", zegt afdelingsvoorzitter Els Baeten.

De nationale partijtop is tevreden dat Tollenaere niet langer lid is van de N-VA. "Zijn uitspraken gaan in tegen het gedachtegoed van de partij en de democratische waarden die elk lid moet naleven", zegt partijwoordvoerder Joachim Pohlmann.

Meest gelezen