Videospeler inladen...

Tommelein: "Wat mij betreft wordt energiepact zeer binnenkort goedgekeurd"

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) maakt zich geen zorgen over het energiepact, volgens hem zal dat pact wel degelijk door de Vlaamse regering goedgekeurd worden, "wat mij betreft zeer binnenkort". Dat zegt hij in "De vrije markt". Coalitiepartner N-VA zit nog met twijfels, maar Tommelein is ervan overtuigd dat hij die kan wegnemen.

De vier ministers van Energie in ons land (Vlaams, Waals, Brussels en federaal) hebben samen afgesproken hoe ze het energiebeleid van België willen aanpakken tot 2050. Die afspraken vormen het energiepact, dat moet nu goedgekeurd worden door alle regeringen.

In Wallonië en Brussel is het energiepact al goedgekeurd, op Vlaams en federaal niveau gebeurde dat nog niet. N-VA maakt zich zorgen over de kernuitstap. Zowel in het federaal regeerakkoord als in het energiepact staat dat on land in 2025 de laatste kerncentrale zal sluiten, maar volgens N-VA is dat niet haalbaar.

Tommelein zal op alle vragen van N-VA antwoorden

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) is er van overtuigd dat hij de bezorgdheden van N-VA kan wegnemen. "Er is geen extra studiewerk nodig", zegt hij daarover in "De vrije markt". "We hebben alle cijfers die we nodig hebben, we kennen de gevoeligheden. We gaan op alle vragen antwoorden, zonder de kernuitstap uit te stellen."

N-VA vreest onder meer dat energie onbetaalbaar zou worden als de kerncentrales moeten sluiten, Tommelein is daar niet van overtuigd. "Zonnepanelen kunnen vandaag al zonder subsidies wat particulieren betreft. Er zijn plannen om een windmolenpark te bouwen zonder subsidies. We zien dat de kostprijs van groene energie daalt en het rendement verbetert."

Je kan de kerncentrales vergelijken met een oude auto: je kan de aankoop van een nieuwe auto uitstellen, maar uiteindelijk moet je de investering toch doen.

Bart Tommelein

De overheid zal investeringen moeten doen in groene energie, maar die kosten zijn volgens Tommelein onafwendbaar. "Vergelijk het met een oude auto: op een bepaald moment moet je kiezen of je een nieuwe auto gaat kopen of niet. Als je kiest om de oude auto nog even bij te houden kun je voor onaangename verrassingen komen te staan, en op een bepaald moment moet je toch de nieuwe auto kopen. Het lijkt dus goedkoper op korte termijn, maar dat is het niet."

Die vergelijking gaat volgens Tommelein ook op voor de kerncentrales. "Op een bepaald moment moeten ze dicht. We zullen dus ooit de investeringen in groene energie moeten doen", aldus Tommelein.

Bevoorrading kan gegarandeerd worden, ook zonder kerncentrales

Ook de energiebevoorrading kan in het gedrang komen als we de kerncentrales openhouden. "Stel dat we nog slechts twee reactoren openhouden, en plots wordt er eentje stilgelegd: dan hebben we pas een bevoorradingsprobleem." Kerncentrales werden de voorbije jaren meermaals langdurig stilgelegd, onder meer omdat er kleine scheurtjes waren vastgesteld in de structuren.

"Ook over veiligheid kunnen we ons vragen stellen: kernafval blijft jaren radioactief, dat weten we. Maar stel dat de kerncentrales ooit een doelwit worden van terroristen? Dan zitten we pas met een veiligheidsprobleem."

Tommelein ontkent dat hij kost wat kost de kerncentrales wil sluiten. "Als men in studies kan aantonen dat het onbetaalbaar is en dat de bevoorrading in het gedrang komt, ben ik de eerste om ervoor te pleiten om kerncentrales open te houden. Maar we zien dat dit niet het geval is. Dat blijkt uit geen enkele studie, uit geen enkel cijfer."-

Volgens Tommelein zal de Vlaamse regering het energiepact dus "wel degelijk" goedkeuren, en dat zelfs op korte termijn.

Meest gelezen