Nicolas Maeterlinck

Vernieuwd Huis van Alijn in Gent opent de deuren

In Gent is het vernieuwde Huis van Alijn geopend in aanwezigheid van minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). Het museum over alledaagse dingen onderging een renovatie en was 11 weken gesloten voor het publiek. Het vernieuwde Huis van Alijn zet in op participatie van het publiek en bulkt van de sensoren om met aanrakingen het verhaal achter een reeks objecten te ontdekken.

Het Huis van Alijn werpt een blik op alledaagse dingen, geordend in museumkamers die elk verbonden zijn aan een datum in de jaarkalender. "Je allereerste babyfoto's, paasontbijt bij oma en opa of je eerste liefdesverdriet", somt conservator Els Veraverbeke op. "Dat kan een heel bekende datum zijn, zoals 1 januari, nieuwjaarsdag. Maar evengoed ziet een baby het daglicht in februari of trouwt er een koppel in september. Het gaat steeds om gebeurtenissen, klein en groot, die tonen dat alledaags allerminst gewoon is."

(Lees voort onder de foto.)

Nicolas Maeterlinck

Opvallend is de verzameling slaapliedjes uit landen rond de Middellandse Zee, die in verschillende ruimten van het museum klinken. De selectie werd gemaakt door het Gentse koppel Bas Bogaerts en Eva Schampaert. Een andere installatie verspreidt dan weer een waaier aan geuren uit het dagelijkse leven doorheen het museumgebouw.     

De nieuwe opstelling zet ook stevig in op de collectie foto's en films die de afgelopen jaren dankzij het publiek is opgebouwd. Beeldend kunstenaar Jasper Rigole ging aan de slag met de volledige collectie amateurfilmpjes en creëerde 16 opmerkelijke montages.   

(Lees voort onder de foto.) 

Nicolas Maeterlinck

Bij de renovatie kreeg het gebouw een nieuwe lichtinstallatie, een investering van 900.000 euro die het verbruik sterk moet doen dalen. Het Huis van Alijn hield bij de inrichting en communicatie ook rekening met patiënten met autisme.     

Kinderen kunnen er dan weer tot 7 januari deelnemen aan een zoektocht waarbij 2 spookfiguren aan kinderen achtergrond geven over tradities als Kerstmis vieren, nieuwjaarsbrieven en Driekoningen.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen