Videospeler inladen...

Bijna helft van gecontroleerd vuurwerk zo gevaarlijk dat het van de markt is gehaald

De afgelopen twee jaar is zowat de helft van het door de overheid gecontroleerde vuurwerk van de markt gehaald, omdat het te gevaarlijk was. Dat zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend". De federatie van vuurwerkverkopers vindt de cijfers misleidend: "Ze controleren de producten waarvan ze verwachten dat ze niet aan de norm gaan voldoen."

Hoewel er jaar na jaar ongevallen gebeuren en vooral huisdieren geen grote fan zijn, staat de eindejaarsperiode voor veel mensen synoniem voor vuurwerk. In de afgelopen twee jaar heeft de overheid 59 vuurwerkartikelen gecontroleerd op veiligheid. Daarvan bleken er 26 zo gevaarlijk dat ze van de markt zijn gehaald.

De vraag blijft natuurlijk hoe die gevaarlijke producten op de markt zijn gekomen, maar daarover blijft bevoegd minister Peeters op de vlakte. "Het belangrijkste is dat ze uit de handel zijn genomen", zegt hij erover in "De ochtend" op Radio 1. "Wanneer de veiligheid in het gedrang komt, moet het uit de handel worden genomen. In het andere geval kan vuurwerk natuurlijk wel."

Ik heb eens een vuurpijl afgeschoten die de verkeerde richting uitging. Toen heb ik gezegd: nooit meer

Kris Peeters, minister van Consumentenzaken

Peeters heeft recent de vuurwerkwetgeving verstrengd. Zo mag u bijvoorbeeld maximaal 1 kilogram vuurwerk per persoon kopen. Ter vergelijking: bij onze noorderburen in Nederland is dat 25 kilogram per persoon. In Duitsland is dat zelfs onbeperkt. "We menen dat we strenger mogen zijn dan de buurlanden, want met vuurwerk moet de nodige voorzichtigheid aan de dag worden gelegd", aldus Peeters. (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

In bepaalde omstandigheden en in bepaalde volumes kan vuurwerk leuk zijn voor degene die dat graag doen

Kris Peeters, minister van Consumentenzaken

De minister haalt overigens een persoonlijke anekdote aan om voorzichtig om te springen met vuurwerk. "Ik heb eens een vuurpijl afgeschoten die de verkeerde richting uitging", vertelt Peeters openhartig. "En toen heb ik gezegd: nooit meer. Ik doe dat dus niet meer." Al benadrukt de minister wel dat hij zijn eigen ervaring niet wil veralgemenen. "In bepaalde omstandigheden en in bepaalde volumes kan vuurwerk leuk zijn voor degene die dat graag doen."

"Cijfers geven vertekend beeld"

Volgens de Federatie van Belgische Vuurwerkdetailhandelaars geven de cijfers van Peeters een vertekend beeld. "De FOD Economie voert controles uit op de producten waarvan ze verwachten dat ze niet aan de normen gaan voldoen", zegt Pieter Loots van de federatie aan VRT NWS. "Dat is natuurlijk een heel kleine greep uit het assortiment. De producten waarvan zeker is dat ze wel aan de normen voldoen, worden niet gecontroleerd."

De producten waarvan zeker is dat ze wel aan de normen voldoen, worden niet gecontroleerd

Pieter Loots, Federatie van Belgische Vuurwerkdetailhandelaars

Loots benadrukt wel dat wat hem betreft de controles wel eerlijk verlopen. "Al mag je de cijfers niet veralgemenen voor het hele assortiment", klinkt het. Hij stelt zich wel vragen bij hoe grondig die controles gebruiken. De vuurpijlen zouden bijvoorbeeld niet worden afgeschoten om ze te testen. "Het lijkt me moeilijk om op het blote oog te bepalen of een product al dan niet mag worden aangeboden aan de consument."

Check bij de stad of gemeente

Wie zelf trouwens aan de slag wil met vuurwerk, checkt het best even bij de lokale overheid of het wel mag. De voorwaarden verschillen van gemeente tot gemeente en zijn bijvoorbeeld afhankelijk van luchtvaartregels. Zo is het in aanvliegroutes voor een luchthaven altijd verboden.

Gerard Til / Hollandse Hoogte

Meest gelezen