Videospeler inladen...

Wachtlijsten voor gezinnen met schulden bij de Vlaamse OCMW's

Een kwart van de OCMW's in Vlaanderen heeft een wachtlijst voor gezinnen met schulden die hulp zoeken. Dat blijkt uit een rapport van het Vlaams Centrum Schuldenlast.  

Vorig jaar kregen de OCMW's 55.181  gezinnen met schulden over de vloer. Dat zijn er 1,7 procent minder dan in 2015.  Maar de problemen waarmee ze te kampen hebben zijn wel complexer, zegt Nathalie Debast van de Vereniging voor Steden en Gemeenten. " Vaak hebben deze gezinnen  niet enkel schulden, maar zijn er een hele resem problemen. Ze zitten bijvoorbeeld verwikkeld in een echtscheiding of hebben allemaal kleine schulden opgestapeld".

Ook het profiel van de mensen die bij het OCMW komen aankloppen is gewijzigd, vertelt Debast. "Er zitten nu meer jongeren, meer verslaafden of ook meer mensen met psychiatrische problemen bij. En ook die problemen moet je aanpakken om schulddossiers op te lossen".

Drie maanden wachten op hulp

Maar vaak ontbreekt het personeel om dat allemaal op te volgen, zegt Debast. "Je kunt de lat ook niet lager leggen, want in zo'n schulddossier moet je bijvoorbeeld nagaan of de intresten die worden gevraagd wel gegrond zijn of je moet de verjaringstermijn nagaan. Dat is gespecialiseerd en ook arbeidsintensief werk."

Uit de bevraging blijkt nu dat 1 op de 4 OCMW's de toename van deze dossiers niet meer aankan. Zij moeten gezinnen met schulden op de wachtlijst zetten. Gemiddeld is de wachttijd 3 maanden. Maar dat is te lang, vindt Debast. "Mensen met schulden hebben meestal lang gewacht vooraleer ze bij het OCMW aankloppen en dan krijgen zij het signaal van 'sorry, je moet weer 3 maanden wachten'. Dat kan echt niet. Want ondertussen raken de mensen nog dieper in de problemen".

Daarom vragen de OCMW's de Vlaamse regering om ook een tandje bij te steken en mee te investeren in OCMW-personeel dat hulp kan bieden aan gezinnen met schulden.  

Meest gelezen