Australië pakt Koreaan op die rakettechnologie uit Noord-Korea zou verkocht hebben

Vanochtend is in Sydney een man opgepakt die als "economisch agent" de internationale sancties tegen Noord-Korea zou omzeild hebben. Hij zou onder meer technologie voor ballistische raketten hebben geleverd.

De 59-jarige Chan Han-choi woont al dertig jaar in Australië, is van Koreaanse origine, maar was genaturaliseerd. Vanochtend is hij in zijn huis in een buitenwijk van Sydney gearresteerd op basis van een wet uit 1995 die de verspreiding van massavernietigingswapens verbiedt.

Volgens Australië had de man contacten "met hoge kringen" in het stalinistische Noord-Korea en had hij op verschillende manieren geprobeerd om de Australische en internationale sancties tegen dat regime te omzeilen.

Zo zou hij Noord-Koreaanse technologie inzake ballistische raketten hebben verkocht aan derde landen om inkomen te verzamelen voor het regime in Pyongyang. Ook zou hij via omwegen hebben gesloten voor de levering van steenkool uit Noord-Korea naar bedrijven in Indonesië en Vietnam. Hij zou wel geen gevaar hebben betekend voor inwoners van Australië.

In oktober had Noord-Korea Australië bedreigd met een brief waarin stond dat het land "een ramp niet zou kunnen vermijden" als het het Amerikaanse sanctiebeleid tegen Pyongyang zou volgen. Australië is een van de beste bondgenoten van de Verenigde Staten in het Verre Oosten en de Stille Oceaan en let nauw toe op de sancties tegen Noord-Korea.

Meest gelezen