Ken Cedeno

Delvaux: "Kritiek geven op Di Rupo is moeilijk, hij bepaalt nog steeds de plaatsen op de lijst"

Volgens Beatrice Delvaux, politiek analist van de krant Le Soir, is het opvallend hoe weinig leden van de PS zich gemengd hebben in het debat rond het voorzittschap van Di Rupo. De reden is volgens haar duidelijk: er komen verkiezingen aan en Di Rupo bepaalt binnen de PS nog steeds welke plaatsen iedereen krijgt op de lijst.

Gisteren zei ex-minister Jean-Pascal Labille (PS) in een interview met Le Soir dat de PS een nieuwe start nodig heeft, zonder partijvoorzitter Elio Di Rupo. Volgens Labille kan Di Rupo beter opstappen. 

De PS zit in een politieke crisis en in de wandelgangen gaan al langer stemmen op dat Di Rupo beter zou vertrekken, maar dat wordt slechts zeer zelden openlijk gezegd.

Na het interview met Labille bleef het volgens Beatrice Delvaux opvallend stil in PS-kringen. Dat zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Er was niemand die Labille openlijk gelijk gaf, maar ook bijna niemand heeft het opgenomen voor Di Rupo. Alleen André Flahaut heeft Di Rupo openlijk verdedigd", aldus Delvaux. "Naar het schijnt was er een officiële partijrichtlijn om niet te reageren op de uitspraken van Labille."

Volgens Delvaux is er een goede reden waarom bijna geen enkele PS-mandataris Di Rupo openlijk durft aanvallen: "Op dit moment worden de lijsten voor de verkiezingen gemaakt", zegt Delvaux. "De top van de partij beslist wie welke plaats krijgt. De partijvoorzitter heeft hier een beslissende stem in." Kritiek geven op de voorzitter zou dus wel eens verregaande gevolgen kunnen hebben.

Meest gelezen