Videospeler inladen...

Bourgeois wil ondernemingen mee rond de tafel voor energiepact

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vindt het energiepact "niet ambitieus" omdat het enkel gaat over afspraken tussen de verschillende regeringen in ons land. "Ook de lokale overheden, de sociale huisvestingssector en de ondernemerswereld moeten betrokken worden", zegt Bourgeois in "De zevende dag"

De vier ministers van Energie in ons land sloten begin deze week een energiepact, een plan voor het Belgische energiebeleid tot 2050. In het plan staat dat ten laatste in 2025 alle kerncentrales in ons land moeten sluiten. N-VA liet eerder al verstaan dat een kernuitstap volgens de partij niet haalbaar is.

Bourgeois zegt in "De zevende dag" dat het energiepact "weinig ambitieus" is, omdat het plan enkel afspraken zijn tussen politici. Volgens Bourgeois moeten er ook lokale overheden, de sociale huisvestingssector en ondernemers rond de tafel zitten.

Dat is op dit moment nog niet het geval. Daarmee wordt de kans nog kleiner dat het energiepact goedgekeurd zal raken in de Vlaamse en federale regering, waar N-VA mee in de meerderheid zit. (Lees verder onder de foto.)

Marghem: "Federale regering zal energiepact goedkeuren"

Federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) denkt dat de federale regering het energiepact in januari wel degelijk groen licht zal geven.

Marghem onderstreept dat N-VA in 2015 mee de kernuitstap heeft goedgekeurd. "We hebben nu een partij die bijkomende cijfers vraagt, dat is normaal. We zullen met onze medewerkers het werk voortzetten."


Het kernkabinet van de federale regering besloot eerder deze week om het energiepact nog niet goed te keuren, maar de beslissing uit te stellen naar januari. Marghem denkt dat ze tegen dan N-VA over de streep zal hebben getrokken. "De kernuitstap is nodig. We hebben nood aan een duurzaam energiepact", aldus minister Marghem.

Videospeler inladen...

Meest gelezen