Videospeler inladen...

Catalanen in België kunnen gaan stemmen voor hun regionaal parlement

In Brussel is een stemlokaal geopend in het Spaanse consulaat. De Catalanen die in ons land leven, kunnen vandaag en tot woensdag  gaan stemmen voor hun parlement. Donderdag wordt er in Catalonië zelf gestemd.

De vervroegde verkiezingen zijn uitgeschreven door de Spaanse regering die enkele maanden geleden het zelfbestuur voor de regio Catalonië heeft opgeschort nadat daar een volgens Madrid "illegaal referendum" over onafhankelijkheid had plaatsgevonden.

Sindsdien wordt Catalonië direct bestuurd door de Spaanse regering, maar dat kan niet blijven duren en daarom zijn er nu verkiezingen voor de 135 zetels in het autonome parlement in Barcelona. Alle partijen -dus ook de voorstanders van onafhankelijkheid- kunnen daaraan deelnemen.

Dat geldt dus ook voor de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont (boven) die in ons land verblijft. Of die vandaag gaan stemmen is, is nog niet duidelijk. Veel van zijn medestanders zitten in Spanje in de cel of worden er voor de rechtbank gedaagd. Wel zijn onlangs meer dan 45.000 Catalanen in Brussel komen betogen om "Europa wakker te schudden" voor hun streven naar meer autonomie of onafhankelijkheid.

De peilingen lopen nogal sterk uiteen en lijken een nek-aan-nekrace te voorspellen tussen de separatistische partij ERC die nu ook in de regering zit en de Ciutadans/Ciudadanos, een liberale partij die voorstander is van de eenheid van Spanje. De verkiezingen lijken dan ook eerder Catalonië nog verder te verdelen en misschien is dat wel de bedoeling van de Spaanse regering.

Meest gelezen