December op weg naar uitzonderlijk sombere maand

De maand december is tot nu toe uitzonderlijk somber geweest. Tot gisteren heeft de zon in Ukkel nog maar 2 uur geschenen, meldt weerman Frank Deboosere op zijn site.

Het is normaal dat december de somberste maand van het jaar is, met gemiddeld 1,5 uur zon per dag. De zon staat immers het laagst aan de hemel en is maximaal 8 uur per dag te zien. De maanden mei tot augustus zijn de meeste zonnige maanden met gemiddeld meer dan 6 uur zonneschijn per dag.

De zonneschijnduurmetingen in Ukkel zijn in 1887 begonnen. De somberste maand ooit geregistreerd was december 1934 met 10 uur zonneschijn. Dan volgen december 1920, december 1935 en december 1943 met 14 uur zonneschijn. Op de vijfde plaatst staat november 1993 met 16 uur zonneschijn.  De hele tabel staat hier.  

De maand december is natuurlijk nog maar goed halfweg en vandaag heeft de zon al flink geschenen. Ook morgen krijgen wel wellicht nog wat opklaringen, maar daarna volgt er een periode met rustig en zeer grijs hogedrukweer.

Meest gelezen