Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Duizenden Oekraïners op straat om het ontslag te eisen van president Porosjenko

In de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn enkele duizenden mensen op straat gekomen om het ontslag te eisen van president Petro Porosjenko en hoofdaanklager Joeri Lutsenko. De demonstranten eisen dat beide heren worden afgezet, omdat ze te weinig doen om de corruptie in het land te bestrijden.

De mars heeft plaatsgevonden in het centrum van Kiev waar de manifestanten naar het beroemde Maidanplein stapten. In 2013 en 2014 werd op dat plein gedemonstreerd voor de afzetting van voormalig president Viktor Janoekovitsj en voor de toenadering tot Europa. Bij het ingrijpen van de oproerpolitie vielen toen zo'n 100 doden.

Volgens lokale mediaberichten hebben vandaag tussen de 6.000 en de 10.000 mensen deelgenomen aan de betoging. De autoriteiten schatten het aantal deelnemers op 2.000. Een duizendtal ordehandhavers werd opgetrommeld om een en ander in goede banen te leiden.

(Lees voort onder de foto.)

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De manifestatie van vandaag werd aangevoerd door de voormalige Georgische president Micheil Saakasjvili, die in Oekraïne een oppositiepartij heeft opgericht. Saakasjvili was een tijdlang gouverneur in Odessa, in het zuiden van het land. Maar hij viel in ongenade bij de Oekraïense machthebbers. 

De autoriteiten arresteerden Saakasjvili anderhalve week geleden op verdenking van machtsmisbruik en het helpen van een criminele organisatie. Maar hij is inmiddels weer vrij en mag van de rechter zo de uitkomst van het onderzoek afwachten. De voormalige gouverneur van Odessa had de deelnemers aan de mars opgeroepen om de demonstratie vreedzaam te laten verlopen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen