Videospeler inladen...

De Wever: "We moeten sommige kinderen sneller weghalen uit hun thuisomgeving"

Bepaalde jongeren moeten uit hun gezinsomgeving worden weggehaald, dat zegt Bart De Wever (N-VA) in "De zevende dag". Hij ziet het niet als straf, maar vindt dat sommige kinderen "tegen hun omgeving beschermd moeten worden".

"Als jongeren op het slechte pad geraken, vragen we ons vaak af of het aan de ouders ligt. Maar soms zijn er zelfs geen ouders", zegt De Wever. "De top tweehonderd veelplegers in Antwerpen zijn jongeren die al tientallen feiten hebben gepleegd voor ze meerderjarig zijn".

"Om de zes maanden veranderen deze jongeren van school, ze krijgen wat PV's en gaan dan naar de jeugdinstellingen van Mol of Everberg en tegen dat ze twintig zijn gaan ze naar de echte gevangenis", aldus De Wever.

Sommige jongeren hun thuisomgeving is een mesthoop, daar groeien weinig bloemen op

Bart De Wever

Volgens De Wever is de thuissituatie van deze jongeren "een mesthoop waar niet veel bloemen op groeien". Hij pleit ervoor om jongeren van twaalf jaar "te beschermen tegen hun omgeving".

"Voor sommige jongeren heeft het geen zin om hen terug naar huis te sturen", aldus De Wever. "Als die jongeren leeftijdsgenoten op straat zien lopen met duizenden euro's cash in hun zakken en een mooie auto, kan zelfs de beste jeugdwerker daar niks tegen beginnen."

Geens: "Verbeurd verklaard geld gaan halen tot in Marokko

Bart De Wever doet zijn uitspraken in een debat over het drugbeleid in Antwerpen. Een reportage van "Pano" toonde eerder deze week aan dat heel jonge kinderen soms duizenden euro's per week verdienen met drugsfeiten.

Geens en De Wever zijn het eens dat het drugprobleem moet aangepakt worden met een cocktail van preventie en repressie. In dat tweede luik wil Geens de inspanningen opdrijven op verbeurd verklaard geld ook effectief terug te krijgen.

"We moeten dat geld gaan halen, desnoods tot in Marokko", zegt Geens daarover. Bij een verbeurdverklaring ontneemt de rechter eigendom van een veroordeelde. Als geld verbeurd verklaard wordt, hoort het dus toe aan de staat. Maar heel wat criminelen zitten bij hun veroordeling al in het buitenland, met het geld. 

De samenwerking met landen als Marokko loopt volgens Geens steeds vlotter. Dat beaamt ook De Wever. "Landen als Marokko hebben begrepen dat veel terroristen begonnen zijn als drugkoerier", aldus De Wever.

Videospeler inladen...

Meest gelezen