Haïtiaanse moeders willen van de VN geld voor hun "peacekeeper babies"

In Haïti zijn een tiental alleenstaande moeders naar de rechter gestapt in een proces tegen de Verenigde Naties en individuele blauwhelmen van de VN-vredesmacht. Ze eisen onderhoudsgeld voor de kinderen die door de blauwhelmen verwekt zijn.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Het is een erg opmerkelijke rechtszaak die mee is mogelijk gemaakt door de mensenrechtengroep Bureau des Avocats Internationaux (BAI) en het Institute for Justice and Democracy in Haïti (IJDH).

Volgens de Britse krant The Guardian gaat het om tien moeders van in totaal elf "peacekeeper babies". Zes van die moeders zijn dakloos. Die kinderen zijn tussen de vijf en elf jaar oud. Sommigen zijn het gevolg van verkrachting, anderen van seks tussen militairen en minderjarige vrouwen in Haïti. Volgens de wet van Haïti is dat laatste overigens ook verkrachting. De vaders zouden afkomstig zijn uit Uruguay, Sri Lanka, Nigeria en Argentinië.

Zij zouden de kinderen en moeders hebben achtergelaten nadat de VN-vredesmacht vorig jaar werd teruggetrokken uit Haïti, nog altijd een van de armste landen ter wereld. Sommige soldaten zouden de moeders wat geld gegeven hebben, anderen niet, maar de tien vrouwen eisen nu een regelmatige alimentatie.

De Verenigde Naties worden gedagvaard omdat die organisatie weigerde om mee te werken en DNA-testen te laten uitvoeren die het vaderschap zouden moeten bewijzen. De nieuwe secretaris-generaal Antonio Guterres heeft nu echter beloofd om seksuele uitbuiting en misbruik door VN-personeel aan te pakken. Vorig jaar heeft de VN echter wel een eenmalige som van 45.000 dollar uitbetaald aan een Haïtiaanse moeder die was zwanger gemaakt door een VN-officier uit Sri Lanka.

De VN-missie in Haïti heeft overigens een slechte naam. Vorig jaar moest de organisatie toegeven dat militairen verantwoordelijk zijn geweest voor het verspreiden van cholera in dat land. Dat zou duizenden mensen het leven hebben gekost. Seksueel misbruik door militairen van vredesmachten zijn overigens geen alleenstaand geval. Ook in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn er klachten opgedoken van misbruik op grote schaal door blauwhelmen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen