Videospeler inladen...

Iraanse tv toont beelden van "bekentenis" van VUB-professor Djalali

De Iraanse staatsomroep heeft beelden laten zien van Ahmedreza Djalali waarin de Zweeds-Iraanse wetenschapper bekent dat hij gespioneerd heeft voor een buitenlandse geheime dienst. Hij is daarvoor ter dood veroordeeld. Djalali is als gastdocent verbonden aan de VUB.

Volgens de gefilmde bekentenis zou Djalali tijdens zijn studies in Europa benaderd zijn door een man die hem een baan aanbood en hem uiteindelijk rekruteerde voor de Israëlische geheime dienst Mossad.

Op de beelden zegt Djalali dat hij een tijdlang voor het Iraanse ministerie van Defensie had gewerkt. Volgens de Iraanse contraspionage zou Djalali informatie hebben doorgespeeld over twee Iraanse wetenschappers die in 2010 zijn vermoord, volgens Iran door de Mossad. Hij zou de Mossad-agenten meer dan 50 keer hebben gezien en per ontmoeting 2.000 euro hebben ontvangen.

Videospeler inladen...

Verklaring onder druk afgelegd

De advocaat van de vrouw van Djalali zegt dat de verklaring van de man onder dwang is afgelegd. Hij zou eerst drie maanden in isolatie opgesloten geweest zijn. Nadien werd hem beloofd dat hij vrij zou komen als hij op beeld zou zeggen wat zijn ondervragers hem in de mond legden. Volgens de vrouw van Djalali is er van het hele verhaal niets waar.

Djalali wilde vorige maand in hoger beroep gaan tegen zijn terdoodveroordeling, die is uitgesproken op 21 oktober. Maar zijn advocaat heeft dat nagelaten. Daardoor kan hij ieder moment worden geëxecuteerd.

Onder meer de Vlaamse universiteiten hebben hun steun uitgesproken aan Djalali en Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft een onderhoud gehad met de Iraanse ambassadeur.

De advocaat heeft intussen een dringend verzoek naar de Verenigde Naties gestuurd om er bij de Iraanse autoriteiten op aan te dringen de executie van Djalali te verhinderen en de doodstraf te annuleren omdat de man geen fair proces gekregen heeft.

Meest gelezen