Kevin Feytons

Merel is Vogel van het Jaar 2018

Vlaamse vogelliefhebbers hebben de merel uitgekozen tot Vogel van het jaar 2018. Dat gebeurde in een wedstrijd van Vogelbescherming Vlaanderen.

3.945 vogelliefhebbers hebben aan de wedstrijd deelgenomen. Net geen 1.000 onder hen (999, of 25 procent) koos de merel uit een shortlist van 12 vogels. De merel haalde het van de huiszwaluw en de kievit die op de tweede en de derde plaats eindigden.

De meester-alt van het koor

Op de website van Vogelbescherming Vlaanderen wordt de merel vergeleken met een personage uit de opera: "Is de nachtegaal de operazanger onder de vogels, dan is de merel de meester-alt van het koor.  Zijn zang benadert het meest het menselijke idee van muziek. Dat komt omdat hij op een menselijke toonhoogte zingt, met een melodieuze variatie van heldere klanken die haast op een notenbalk kunnen worden genoteerd."

Slachtoffer van een dodelijk virus

Zijn zangkwaliteiten hebben de merel in de wedstrijd allicht geholpen. Maar volgens Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen is er nog een andere reden waarom vogelliefhebbers de merel hebben uitgekozen. "De merel is de afgelopen maanden regelmatig in het nieuws geweest door het usutu-virus. Het virus, dat oorspronkelijk uit Afrika komt, heeft onder de merelpopulatie heel wat slachtoffers gemaakt. Heel wat mensen hebben vermoedelijk ook op de merel gestemd uit sympathie, omdat hij het zo moeilijk heeft."     

Heel wat mensen hebben vermoedelijk op de merel gestemd uit sympathie, omdat hij het zo moeilijk heeft

Jan Rodts, Vogelbescherming Vlaanderen

Een merel die met het usutu-virus besmet is, is doorgaans makkelijk te herkennen. Hij ziet er ongezond en verzwakt uit, heeft slonzige veren, en is makkelijk te benaderen. Ook heeft hij evenwichtsstoornissen en moeite om te vliegen. Meestal sterft een besmet dier binnen de drie dagen. Tegen het usutu-virus bestaat geen vaccin of medicijn en een merel die ziek is, is dan ook niet te genezen. Kenners verwachten wel dat merels uiteindelijk immuniteit tegen het virus zullen ontwikkelen.

Meest gelezen