Belga

Nieuwe premie voor oudere werklozen die zelfstandige willen worden

Werkzoekenden ouder dan 45 kunnen vanaf volgend jaar een premie krijgen als ze zelfstandige worden. Twee jaar lang krijgen ze elke maand een kleine uitkering, tot hun zaak winstgevend is. De premie begint met duizend euro per maand en daalt elke drie maanden met honderd euro. 

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) hoopt dat de maatregel twee voordelen oplevert: "Aan de ene kant hoeven we die mensen geen werkloosheidsuitkering meer te geven", vertelt hij aan VRT NWS. "Anderzijds gaan ze misschien zelf ook mensen aanwerven als hun zaak succesvol draait, waarmee de werkloosheid opnieuw daalt."

De premie is er enkel voor werkzoekenden ouder dan 45 jaar. "Vanaf die leeftijd zijn er maar heel weinig werklozen die de stap durven zetten", aldus Muyters.

Mensen die de premie krijgen zullen ook intensief begeleid worden om de kans op slagen zo groot mogelijk te maken.

Meest gelezen