Videospeler inladen...

Parlementsleden moeten 1.500 pagina's wetteksten verwerken op twee dagen tijd

Kamerlid Meryame Kitir (SP.A) zegt in "De Zevende Dag" dat ze het "niet serieus" vindt dat ze de teksten van het Zomerakkoord op twee dagen moet verwerken. Het dossier telt in totaal 1.500 pagina's. Kamerlid Peter De Roover (N-VA) repliceert dat het in regeringen met SP.A niet anders was.

"Ik vind dit not done", zegt Kitir. "Ik ben niet bang om hard te werken, ook in het weekend. Dat is allemaal geen probleem. De regering heeft vijf maanden tijd nodig gehad om het Zomerakkoord naar het parlement te brengen, en nu moeten we dat op twee dagen tijd bespreken. Op die manier maak je het parlement monddood."

Kamerlid Peter De Roover van N-VA erkent dat het Zomerakkoord veel tijd nodig heeft gehad om in het parlement te geraken. "Het is een Zomerakkoord dat na de herfst in het parlement terechtkomt, als we nog lang wachten met het goed te keuren is het een quattro stagioni-akkoord", aldus De Roover. "Maar tijdens de bankencrisis, toen wij in de oppositie zaten hadden we slechts een tiental minuten om honderden ammendementen goed te keuren over het bankgeheim", aldus De Roover.

Kitir stelt voor om het Zomerakkoord op te splitsen. De wetteksten die voor 2018 moeten goedgekeurd zijn kan het parlement volgende week bespreken, de rest zou dan enkele weken uitgesteld worden zodat de parlementsleden tijd genoeg hebben op het hele dossier te lezen.

Meest gelezen