Videospeler inladen...

Poetin bedankt Trump voor geheime informatie waardoor terreuraanslag in Sint-Petersburg voorkomen werd

De Russische president Vladimir Poetin heeft via een telefoon aan zijn Amerikaanse collega Donald Trump zijn dank uitgesproken voor informatie van de geheime dienst CIA.

Volgens het Russische persagentschap Interfax had de Amerikaanse geheime dienst CIA lucht gekregen van voorbereidingen voor een terreuraanslag tegen de Kazansky-kathedraal in Sint-Petersburg.

De CIA zou die informatie hebben gedeeld met de Russische collega's en die hebben naar verluidt tijdig kunnen ingrijpen. De planners van de aanslag konden zo op voorhand worden gearresteerd en er is van de aanslag dus niets in huis gekomen.

President Poetin heeft zijn Amerikaanse collega Donald Trump daar nu voor bedankt en belooft dat zijn diensten alle geheime informatie over mogelijke terreurdagen in de Verenigde Staten zullen doorspelen aan Washington.

Meer informatie over de geplande aanslag in Sint-Petersburg is er voorlopig niet. De Kazansky-kathedraal is de belangrijkste in die stad en in het begin van de 19e eeuw gebouwd naar het voorbeeld van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Ze is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Kazan, een belangrijke beschermheilige van Rusland en heeft dus symbolisch groot belang.

De timing van het telefoontje is echter ook opvallend: net op een ogenblik dat in de VS het onderzoek naar eventuele Russische bemoeienis met de verkiezing van president Trump naar een hoogtepunt lijkt te gaan. Overigens zijn de relaties tussen beide landen ook onder Trump en Poetin niet zo heel erg vlot.

Meest gelezen