Verschillende pilotenvakbonden bij Ryanair schorten plannen voor staking op 20 december op

Het ziet er naar uit dat er dan toch geen algemene pilotenstaking komt bij lagekostenmaatschappij Ryanair. Na de toezegging van Ryanair om de pilotenvakbonden na meer dan 30 jaar toch te erkennen, brokkelt de steun voor de geplande staking op 20 december af. Onder meer de Ierse, de Italiaanse en de Portugese pilotenvakbond bij Ryanair hebben hun stakingsaanzegging voorlopig ingetrokken.

Ryanair-piloten uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Portugal hadden ermee gedreigd om te staken. Normaal zouden ze overmorgen het werk neerleggen voor wat de allereerste algemene staking zou geweest zijn bij Ryanair. De piloten willen een betere verloning, draaglijker werkuren, en open communicatie met de directie.

Ryanair reageerde al snel op de plannen en stelde vrijdag voor de pilotenvakbonden te erkennen. Dat leidde tot de afgelasting van de staking van vier uur die de Italiaanse piloten die dag gepland hadden.

Na de oproep van Ryanair, kondigden de Italiaanse en Portugese pilotenorgansities Anpac en Spac al aan af te zien van een staking op woensdag. Aanvankelijk gaf Impact, de bond van de Ierse piloten, te kennen dat het pas na de onderhandelingen van de directie zou beslissen, maar daar komt de vakbond nu op terug omdat hij een "positieve relatie met het management van Ryanair" wil opbouwen.

Morgen zitten de bonden en de de directie van Ryanair rond de tafel. De maatschappij wil absoluut vermijden dat er acties ondernomen worden in de drukke kerstperiode.

Meest gelezen