Op de internationale luchthaven van Ben Gurion nabij Tel Aviv zijn veel vluchten geschrapt.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Staking bij farmagigant Teva legt groot deel van Israël plat

In Israël wordt vandaag gestaakt. De staking is gericht tegen ontslagen bij farmagigant Teva, maar de vakbonden hebben die actie nu ook uitgebreid tot luchthavens, havens, banken en dergelijke. Teva is het grootste bedrijf in Israël.

U hebt wellicht doosjes van Teva (Hebreeuws voor "natuur") in uw medicijnenkastje liggen. Teva is 's werelds grootste producent van generische geneesmiddelen en het grootste bedrijf in Israël.

Onlangs maakte Teva echter bekend dat het 14.000 van de 53.000 banen wil schrappen. Daarvan zouden er 1.700 verloren gaan in Israël zelf. De grote vakbond Histadrut nam dat niet en riep meteen voor vandaag een algemene staking uit.

Niet enkel de vestigingen van Teva zijn daarbij betrokken, maar ook luchthavens, havens, het transport, de banken en dergelijke meer. Het openbare leven in Israël is vandaag dus grondig verstoord. Zondag is overigens een normale werkdag in Israël, het weekend duurt er van vrijdag tot zaterdag, heilige dagen voor moslims en joden.

In ons land is er een vestiging van Teva in Antwerpen. Het is nog niet duidelijk of er daar ook banen zullen verdwijnen.

Meest gelezen