Tropische storm doodt 30 mensen in het centrum van de Filipijnen

Op de archipel van de Filipijnen heeft de tropische storm Kai-tak lelijk huis gehouden op de eilanden Samar, Leyte en Panay. De meeste slachtoffers vielen door modderstromen en aardverschuivingen.

De storm is enkele dagen geleden aan land gegaan op het oostelijke eiland Samar en raasde dan voort over Leyte. De storm trekt erg traag westwaarts en heeft nu ook het eiland Panay in de Visayas bereikt.

Daar zouden enkele dorpen weggevaagd zijn door modderstromen en aardverschuivingen. Volgens de hulpdiensten zouden 26 mensen gedood zijn. Elders zijn mensen meegesleurd door water. Meer dan 89.000 mensen zijn geëvacueerd en ondergebracht in sportcentra en vakantiedorpen.

Kai-tek volgt min meer het spoor van de verwoestende orkaan Haiyan, ook bekend als Yolanda, die in 2013 over de Filipijnen is geraasd. Toen vielen er 6.300 doden en werd een groot deel van Samar en Leyte verwoest.

De storm trekt nu langzaam naar de Zuid-Chinese Zee en zou dan het zuiden van Vietnam en het westen van Maleisië bereiken.

Meest gelezen