Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Conservatief Sebastian Pinera wordt opnieuw president van Chili

De Chilenen hebben een nieuwe president gekozen. Het is de conservatieve politicus en zakenman Sebastian Pinera. Pinera haalde 54 procent van de stemmen. Zijn progressieve tegenkandidaat Alejandro Guillier bleef steken op 45 procent en heeft zijn verlies erkend.

Chili is een van de grote en geïndustrialiseerde landen van Zuid-Amerika met intussen toch een vrij lange democratische traditie. Dat wilden de Chilenen blijkbaar zo houden, want in de eerste ronde werden extreemlinkse en extreemrechtse presidentskandidaten geëlimineerd.

In de tweede ronde vandaag was het dus een veilige keuze tussen de centrumrechtse Sebastian Pinera, een succesvol zakenman die al eens president was tussen 2010 en 2014, en zijn centrumlinkse tegenstander, journalist en senator Alejandro Guillier, die kon rekenen op de steun van zijn partijgenote, de huidige presidente Michelle Bachelet. Zij verloor echter aan populariteit door een corruptieschandaal. 

Met Pinera neemt Chili opnieuw een bocht naar rechts. De man wil een strakker budgetair beleid voeren en besparen op gratis onderwijs, pensioenen en de belastingen verlagen. Hij wil zo een aantal hervormingen van Bachelet terugdringen. 

Wat betekent Chili in de regio?

Chili mag dan een van de meest ontwikkelde landen in Latijns-Amerika zijn, de laatste jaren verloopt de groei er wat trager dan elders. Bovendien is het land erg afhankelijk van de uitvoer van koper.

Huidig presidente Bachelet mag dan socialiste zijn, ze heeft zich steeds ver gehouden van de links-populistische leiders van voorheen in Latijns-Amerika en gaf onlangs asiel aan leden van de democratische oppositie in Venezuela.

Pinera zal wellicht breken met de linkse leiders in Venezuela en Bolivië en de banden aanhalen met de centrumrechtse president Mauricio Macri van Argentinië, nog zo'n zwaargewicht in Latijns-Amerika. Voort kan hij niet rond de nauwe economische banden die Chili heeft met zowel de Verenigde Staten als China.

Chili is partner in het vrijhandelsakkoord TPP in de Stille Oceaan, waar de VS onder Trump willen uitstappen, en heeft net een breed handelsakkoord gesloten met China. Pinera zal die Aziatische dimensies via de TPP en China willen uitbreiden.

Meest gelezen