Antwerps parket na Pano: "We gaan niet enkel repressief te werk, ook preventief"

Het Antwerpse parket heeft gereageerd na de uitzending van Pano vorige week over het groeiende drugsprobleem in Antwerpen. Volgens het parket werd in reacties op de uitzending het preventieve drugsbeleid te weinig belicht, terwijl er vanuit justitie ook aandacht uitgaat naar het begeleiden van probleemgebruikers. 

In een persbericht laat het Antwerpse parket weten dat de kritiek op hun drugsbeleid onvolledig en onjuist is. Die kritiek kwam er vorige week na een PANO-uitzending die de drugsproblematiek belichtte. In de reportage werd een unieke inkijk aangeboden in het Antwerpse drugsmilieu.

Maar het Antwerpse parket heeft haar bedenkingen: de preventieve en curatieve aanpak van het parket zou na de uitzending onderbelicht zijn.

"De uitzending heeft een discussie doen ontstaan, waarin bepaalde zaken gezegd worden die niet kloppen", zegt Ken Witpas van het Antwerpse parket. "Het parket van Antwerpen zou enkel repressief zijn, het parket van Antwerpen zou enkel de kleine garnalen berechten... Dat is niet zo. Wij proberen de probleemgebruikers door allerhande technieken zo goed als mogelijk naar de hulpverlening te krijgen en het juiste pad op te helpen."

Zo installeerde de stad Antwerpen al in 2009 een ‘justitiële casemanager’ met als opdracht een rehabilitatieproject uit te werken met de verslaafde veelplegers die hun vanuit Justitie worden aangereikt. De conclusie: in Antwerpen bestaat wel degelijk een totale en geïntegreerde aanpak van de drugsproblematiek.

Het parket van Antwerpen zou enkel repressief zijn, het parket van Antwerpen zou enkel de kleine garnalen berechten,... dat is niet zo. 

Ken Witpas van het Antwerpse parket

Dat neemt uiteraard niet weg dat het parket ook repressief optreedt wanneer dat nodig is. "We zijn repressief ten aanzien van de mensen die in grote mate drugs transporteren richting België of Europa, om het vervolgens te verspreiden onder de bevolking", aldus Witpas. 

Meest gelezen