CATHERINE DUVAL

"Koesterkoffer" is het woord van het jaar

"Koesterkoffer" is verkozen tot het woord van het jaar, een verkiezing van Van Dale en de VRT. Het woord haalde het van onder meer "fipronilei" en "metoo-verhaal". 70.000 mensen hebben hun stem uitgebracht.

Een koffer met tastbare herinneringen om een jong gezin te ondersteunen na het verlies van een kind: dat is de definitie van een "koesterkoffer", het woord dat Van Dale en de VRT voor 2017 uitroepen tot woord van het jaar op basis van de stem van het brede publiek.

Dat publiek kon van 29 november tot 18 december via allerlei media en kanalen stemmen op 10 genomineerde woorden. 70.000 mensen hebben dat gedaan en 55 procent van de stemmen ging naar "koesterkoffer". Op de tweede plaats staat "fipronilei", op plaats drie "metoo-verhaal".

"Koesterkoffer" is de opvolger van "samsonseks" (2016), "kraamkost" (2015), "flitsmarathon" (2014), "selfie" (2013), "frietchinees" (2012), "stoeproken" (2011), "tentsletje" (2010), "ontvrienden" (2009), "swaffelen" (2008) en bokitoproof (2007).

Naast het "algemene" woord van het jaar, zijn nog 5 andere woorden van het jaar in de nevencategorieën "jongerentaal", "lifestyle", "sport/amusement", "economie" en "politiek" gekozen. Hieronder kan u telkens de top 3 lezen:

Jongerentaal:
1. framilie
2. fidgetspinner
3. skeer

Lifestyle:
1. sugardaddy
2. regenboogtaal
3. bijenrestaurant

Sport/amusement:
1. magneetvissen
2. rolkoffertoerisme
3. bieryoga

Economie:
1. sjoemelsigaret
2. influencer
3. siliconenfile

Politiek:
1. alternatief feit
2. islamsafari
3. paaitaks

De definities van al deze woorden kan u nalezen op de website van Van Dale. Nederland heeft overigens een eigen verkiezing van woord van het jaar georganiseerd. Daar heeft "appongeluk" het met 20 procent van de stemmen gehaald. Het woord staat voor "een ongeluk waarbij een verkeersdeelnemer is betrokken die tijdens het ongeval met een app op haar of zijn smartphone bezig was".

Gisteren heeft Ketnet al het kinderwoord van het jaar bekendgemaakt. Bij deze verkiezing hebben bijna 250.000 Vlaamse kinderen hun stem uitgebracht. Zij kozen voor "Ewa ja", een uitdrukking die zoveel betekent als "Awel ja, het is nu zo, maar we maken er het beste van".

Meest gelezen