Videospeler inladen...

Peeters: "Verplichte afspraken over e-mails na de werkuren"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil bedrijven verplichten om met de werknemers afspraken te maken hoe ze moeten omgaan met e-mails die na de uren of in het weekend toekomen. Hij heeft daarover een wetsontwerp klaar.  

Volgens Peeters kunnen duidelijke en transparante afspraken een rol spelen om de toenemende werkdruk terug te dringen en burn-outs te vermijden. "Het is een verplichting om hierover te overleggen en duidelijke afspraken te maken zodat iedereen goed weet waaraan zich te houden",  zegt de minister.

"Er zijn heel wat werknemers die tijdens het weekend of tijdens de vakantie berichten binnenkrijgen van de werkgever en met de vraag zitten of ze daarop moeten antwoorden of niet", zegt de minister. "Ik ga ervan uit dat overleg ertoe bijdraagt om daarover duidelijke afspraken te maken".

"Er zijn op dit moment al heel wat bedrijven die hun werknemers zeggen dat ze niet meteen op zo'n bericht moeten antwoorden. Er zijn zelfs bedrijven die het technisch zo organiseren dat een e-mail die tijdens het weekend wordt verstuurd pas maandag wordt ontvangen."

Het wetsontwerp gaat de volgende dagen naar het parlement. De concrete invoering is voor volgend jaar.

Afspraken op maat van het bedrijf

Het VBO reageert tevreden op het wetsontwerp van Peeters. "Dit stemt overeen met wat eerder politiek is overeengekomen. Het is belangrijk dat eventuele afspraken gemaakt worden op maat van het bedrijf", zegt VBO-topman Bart Buysse.

Tot een recht op deconnectie, zoals in Frankrijk bestaat, komt het niet. "Dat is goed, want deconnectie strookt niet altijd met de huidige manier van werken, waarbij privé en werk meer en meer door elkaar lopen", zegt Buysse.

"Moet je dan ook privé-aangelegenheden tijdens de werkuren gaan verbieden? Bovendien biedt connectiviteit heel wat mogelijkheden om flexibel te werken en om bijvoorbeeld werk en gezin beter te combineren. Denk maar aan telewerk", aldus Buysse.

"Maar overleg tussen werkgevers en werknemers vinden wij niet slecht, al moet dit sowieso op bedrijfsniveau gebeuren. Niet alle bedrijven of alle functies zijn dezelfde. Daarom gebeuren afspraken best op maat van het bedrijf en op basis van de functie van de werknemer", besluit Buysse

Meest gelezen