Jasper Jacobs

142 vrachtwagens in beslag genomen in onderzoek naar sociale dumping

Politie en gerecht vielen gisteren binnen bij een Roemeens transportbedrijf in Vlierzele, in Oost-Vlaanderen. Het bedrijf is verzegeld, en 142 vrachtwagens zijn in beslag genomen. De sociale inspectie en het gerecht vermoeden dat het bedrijf de Belgische wetten probeert te ontduiken.

"Het bedrijf in Vlierzele is eigendom van een Roemeense familie. Officieel heeft het zijn adres in Roemenië", zegt arbeidsauditeur Danny Meirsschaut, "Maar we vermoeden dat de vrachtwagens zelden of nooit in Roemenië rijden, en dat het in werkelijkheid om een Belgisch bedrijf gaat, dat op die manier sociaal en fiscaal fraudeert. Het bedrijf stond daar al om bekend, er was al eens controle geweest. Nu hebben we de zaak grondiger onderzocht. Al moeten we natuurlijk wachten op de definitieve resultaten van ons onderzoek."

Tijdens de huiszoeking gisteren bleken er veel vrachtwagens op het bedrijfsterrein te staan, wellicht omdat de meeste chauffeurs naar Roemenië waren teruggekeerd voor de vakantie. Een tiental Roemeense chauffeurs was nog in Vlierzele. "In slechte omstandigheden," zegt de arbeidsauditeur, "De mensen leefden in containers. Ze hadden 1 douche en 1 toilet voor 10 chauffeurs, en stromend water was er niet." Met de chauffeurs is een regeling getroffen, zodat ze terug naar Roemenië kunnen. Daarnaast waren er nog huiszoekingen bij de bedrijfsleider thuis, en bij een aantal transportbedrijven waarvoor de firma in onderaanneming werkte. Dat gebeurde in Loppem, Zomergem, en in de Gentse havenzone.

Meest gelezen